26-06-08

Ten Huize van Franky Peeters - Stamnr. WO 025

Intervieuw - 18/05/2008

Ten huize van:

Stamnummer - WO 025 - Franky Peeters

  

Naam

Peeters Franky

Geboren

09 februari 1951

Woonplaats

Muizenheuvelstraat 45- 2520 Oelegem - Ranst

Tel.

+32(0)3-383 69 76

Gsm

+32(0)474-69 36 48

E-mail

franky.peeters1@pandora.be

Lid van

Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem

Sedert

1982

Andere clubs

B.P.C. - De Goudvink Wommelgem

Kweker van o.a.

Lancashire, Fiorino, Noorse Frisé, Zuiderse Frisé, Gibber Italicus, Rheinlander, Rode kardinaal, Groene kardinaal, Baardmannetjes.

Franky Peeters - Blog

 

Voordat de kweek er helemaal opzat brachten we Franky Peeters nog snel een bezoek. Een familie lentefeestje was er de oorzaak van dat ik die zondagmorgen het afgesproken tijdstip, +/- 9.00 uur was mislopen. Twee en een halve uur later rinkelde de telefoon die me meteen met de neus op dit feit drukte. Oeps, Sorry, Franky echt hélemaal vergeten! Nochtans was de drank niet in de man geweest verzekerde ik hem. Er werd in overleg met het slachtoffer dezelfde dag om 18.00 uur een nieuw bezoek geregeld. Achteraf kwam dat goed uit, zondag namiddag komt Werenfried met zijn kroost meestal op ouderbezoek. Die moest dan maar bijspringen als fotograaf van dienst. Iets voor zes vertrokken we naar Oelegem!

Franky stond ons reeds op te wachten. Aangezien we enkele minuten te laat waren zal hij gedacht hebben dat ik hem weerom ging flikken maar niks daarvan. Nu was er geen ontkomen meer aan! We zochten meteen het vogelverblijf op.

Onze gast begon spontaan te vertellen;

Weet ge nog, vroeger? Café De Zwaan? Wel, in die tijd was onze vader lid van De Goudvink de vogelvangst was nog niet verboden. Toen al liep ik met hem als klein manneke mee. Ik bewonderde vol belangstelling alles wat met vogels te maken had. Tijdens mijn tienerjaren maakte Willy Thijs, hier in onze streek zowel beroemd als berucht me helemaal zot van postuurkanaries. Voordien interesseerden Europese vogels mij méér maar door zijn toedoen raakte ik echt gepassioneerd van de postuurvogels.

PICT0021 - Blog

Waarom koos je destijds dan voor postuurkanaries?

Ik vertelde het al eerder, Willy heeft me daar voor opgedraaid, maar ik zie die graag en de uitdaging staat me aan. Ik vind dat de verscheidenheid aan rassen met elk hun specifieke kenmerken mijn hobby nooit eentonig maakt.PICT0015 -Blog

Toch kweek je ook nog andere vogels zoals kardinalen en baardmannetjes?

Ja, ook weer de uitdaging hé! Sommigen zijn niet de gemakkelijkste soorten en telkens wanneer het me lukt ermee te kweken geeft me dat geweldig veel voldoening. Ik mag zeggen dat ik een redelijk succesvol kweker ben. Rode Kardinaal

Je kardinalen en baardmannetjes? Kweek je die bij kunst- of natuurlicht?

BaardDie zijn gehuisvest in volières, en verblijven onder normale natuur en klimaat omstandigheden. Zij komen tot kweekprestaties zonder kunstmatige ingrepen. Weliswaar wordt naar de verwachte kweektijd de voeding aangepast. Bijtijds worden meer insecten voorgezet om hen extra dierlijke eiwitten te verschaffen. Ze overwinteren wel in mijn binnenhokken. Dit doe ik gewoon voor mijn eigen comfort. Ik hoef dan niet bij slechte weersomstandigheden de koude te trotseren tijdens hun verzorging.

PICT0016 - Blog

Je weet dat ik op postuurvlak een echte leek ben daarom stel ik je nu misschien een paar te simpele vragen. Is je zaadmengeling een standaard samenstelling?

Neen, die is aangepast voor postuurvogels en bevat meer wit zaad en geen raapzaad! Eigenlijk ben ik er zelf nog maar enkele jaren achtergekomen dat die bestaat. Je moet overal je oren en ogen wijd openhouden. Op deze wijze vergaar ik mijn kennis. De praktijk is evenwel de beste leerschool. Natuurlijk krijgen de niet postuurvogels een aangepaste voeding voorgezet. Anders zou dat niet goed komen denk ik!

Terug naar het postuur, de fiorino bijvoorbeeld. Hierover is niet zoveel informatie te vinden in onze streek. Hoe volg je de nieuwste ontwikkelingen?

Klopt, de fiorino is eigenlijk nog een vrij jong ras. Waarschijnlijk komt het daardoor. Maar ik blijf bij door de praktijkervaring, kweken en daarna tentoonstellen. Ik analyseer de prestaties en vorm daarna een beeld naar de toekomst. Overigens? Ik zal nooit zomaar aan iets beginnen waarvan ik niet genoeg kennis heb. Indien de voorkennis bij me ontbreekt begin ik er gewoon niet aan.

Wat ik altijd al had willen weten. Zijn frisé kanaries geschikt om te wassen?

Met wassen heb ik geen ervaring. Ik heb ook niet de behoefte om dat te doen, ik geef mijn vogels op geregelde tijdstippen een badje. Gevuld met zacht water wassen ze zichzelf behoorlijk schoon. Ik heb me wel eens laten aanpraten dat na het wassen de frisé velden zouden worden opgeblazen met een rietje. Maar nog eens ik heb geen ervaring daarmee. Nog even tussendoor, voor bepaalde houdingrassen gebruik ik een spiegeltje dat op de bodem van de kooi wordt gelegd. Moet je zien hoe ze daarop reageren! Dit bevordert hun houding in de T.T. kooi.

Een groot aantal jongen in de kooien, dus stel ik vast dat je een goede kweek hebt gehad. Ga je voorafgaand aan de kweek op bezoek bij een dierenarts?

Neen, niet specifiek, alleen als zich echte problemen stellen ga ik er natuurlijk wel heen.  In de beginjaren deed ik dat wel op regelmatige basis. Nu kuur ik per seizoen een keer of drie afwisselend met Esb3 of Baycox tegen cocidiose, meer echt niet. Door mijn jarenlange selectie bezit ik nu vrij productieve vogelstammen.

PICT0031 - Blog

Gebruikt je echt geen wondermiddel of zo?

Wil je dat zo graag weten? Het zijn geen geheimen hoor! Door mijn CéDé/Sluis eivoer meng ik een minimale hoeveelheid Kaytee handopfokvoer, GistoCal poeder en wat geweekte couscous. Dat doe ik al jaren, die producten genieten volledig mijn vertrouwen. Ook voeg ik gekiemde katjang idjoe toe, van die groene boontjes weet je wel? 

Katjang idjoe - Blog

 

Katjang idjoe, andere namen zijn mungboontjes, moong, mungbean, green gram, gram bean, kacang hijau, kadjang idjoh

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vogelzaden

Eivoer - Blog 

 

 • Broccoli
 • Wortelen
 • Pinky's - (Pinkies zijn de larven van de groene vleesvlieg. De naam pinkies komt van het Engelse " pink" wat staat voor roze, want wanneer de maden zichzelf reinigen voor ze tot verpoppen overgaan nemen ze een roze kleur aan.)
 • Meelwormen (vervelde) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Meeltor
 • Wasmotten 

PICT0010 - Blog
Ik stelde bij aankomst vast dat je de bezitter bent van een prachtig vogelhok.

Dit hok is 8 bij 3,50 meter, dus zowat 28 m² groot. In de winter zet ik de verwarming aan om de vorst buiten te houden. Hoewel ik over voldoende daglicht beschik maak ik toch ook nog gebruik van kunstverlichting. De armaturen zijn voorzien van daglicht vervangende lampen van het merk Arcadia. Daarover ben ik zeer tevreden. Natuurlijk heb ik tijdens de bouw van mijn kweekhok ook aan ventilatie gedacht. Dit lucht afvoer systeem zorgt er mee voor dat het hier altijd aangenaam verblijven is. Voor mij maar bovenal voor mijn vogels. Achteraan in de tuin bouwde ik nog een vluchtencomplex. Omdat ik behoorlijk wat verschillende soorten kweek had ik de afmetingen van de vluchten beter wat kleiner genomen. Dan zou het aantal compartimenten groter zijn geweest. Indien ik de afmetingen van de vluchten pakweg door twee zou delen zou dat boxen opgeleverd hebben van ongeveer 1 bij 2,50 meter. Koppels van de meeste vogelsoorten beschikten dan nog altijd over genoeg ruimte. Misschien verander ik dat in de toekomst nog wel eens. 

Je kreeg enkele jaren geleden bezoek van vreemden, vertel!

Ja, gelukkig geen vogel liefhebber(s). Twee jaar geleden forceerden ze mijn deur met een wringijzer. Mijn alarm was toen nog niet klaar voor gebruik, er werd niets gestolen. Zoals ik al zei, geen vogel liefhebber(s), ze vonden waarschijnlijk niet wat ze zochten, er was niks weg!

PICT0057 - BlogElal security - Blog

Franky, waarom neem je eigenlijk niet vaker deel aan tentoonstellingen?

Ten eerste. Véél liever ga ik naar vogelbeurzen. Zowel om te kopen als te verkopen. Ik geef altijd overal mijn ogen de kost. Daar ontsnapt nog niet teveel aan. Ten tweede, ben ik veel liever thuis om de vogels te verzorgen en te observeren. Daar geniet ik van. Toch zo'n 3 à 4 keer per seizoen trek ik erop uit. Met uitzondering van onze V.V.W. clubshow zijn de overigen allemaal grote wedstrijden. Ik vind het dan wel weer fijn om van de zogenaamde grote liefhebbers medailles af te snoepen!

PICT0017 -Blog
 

Nu we bij dit onderwerp zijn beland hoor ik graag je mening over de ééndagshows. Hebben deze volgens jou een meerwaarde voor onze liefhebberij? Gaat dit niet ten koste van de meerdaagse tentoonstellingen?

Dit concept bevalt me wel. Je vogels zijn niet lang van huis en de beoordeling moet mijn inziens niet onderdoen voor een normale keuring. Er komen altijd een hele schare vogelaars naar die shows, de publieke belangstelling mag je daarvoor behoorlijk goed noemen. Ik denk niet dat de gewone vogeltentoonstellingen van deze gebeurtenissen hinder ondervinden. Me vergissen kan natuurlijk. Ook denk ik dat de ééndag formule voor verscheidene clubs een waardig alternatief is naar de toekomst. Het kostenplaatje voor de inrichting is lager en je hebt er niet zoveel mankracht voor nodig. Wat nu net de probleem veroorzakers zijn bij de meerdaagse shows.

PICT0018 - Blog

Zeg! Nog wat. Bestaat er iemand waar je vanwege bijvoorbeeld kweekprestaties of T.T. resultaten naar opkijkt?

Oei dat is een moeilijke! Neen, ik heb geen idool of zo wanneer je dat bedoelt. Als ik dan toch af en toe eens naar iemand opkijk stel ik haast altijd vast dat, het om personen gaat die gans de dag thuis zijn. Ze hebben dus gewoon alle tijd van de wereld om hun hobby tot in de puntjes te bedrijven. Dat is concurrentie buiten categorie. Ik combineer mijn hobby met een volle dagtaak waar ik me van maandag tot vrijdag voor uitsloof. Niet vergeten dat ik ook nog een familie heb waaraan ik niet ontkom. Dus daarnaar gaat ook nog wat tijd, altijd te weinig uiteraard!

Helpen die gezinsleden je bij je hobby?

Jazeker! Die van ons maakt rond de middag een toertje met eivoer tijdens de kweekperiode. Ik mag zoon of dochter altijd vragen om in te springen indien we bijvoorbeeld eens op reis gaan. Iedereen helpt wanneer nodig. Daar ben ik hen zeer dankbaar voor!

PICT0027 -Blog
 

Heb je er een idee van hoeveel tijd je gemiddeld wekelijks met je hobby bezig bent?

Nu vraag je wat, even een optelsommetje maken. Toch wel minimaal een uur of tien denk ik. Waarschijnlijk zelfs veel meer als alles opgeteld wordt, voeren, drinken geven, kuisen, voer aanhalen enz.....  Tijdens de kweekperiode beleef ik de drukste tijd, dat zal overal wel zijn veronderstel ik. Alleen 's avonds al, het eieren rapen, is een hele slok op een borrel. Dat moet een beetje voorzichtig gebeuren en er mogen geen vergissingen in de kweekadministratie sluipen.  

Heb je de tijd die je besteed aan het bezoeken van vogelbeurzen meegerekend? Ook die van trachten je overkweek aan de man te brengen? Waarschijnlijk niet eens! Welke vogelverkopen vind je zeker de moeite van de verplaatsing waard?

Putte, staat boven aan mijn lijstje. Daar heb ik allerlei contacten die er een gezellige bedoening van maken. Indien de verkoop die dag dan loopt beleef ik een sociaal hoogtepunt. Hanuit en Aarschot zijn twee en drie. Kermt lijkt een beetje op zijn retour al kan dat natuurlijk snel keren.

Vorig jaar reisden we samen met nog enkele collega's naar Reggio, werden je verwachtingen daarover ingevuld? Zou je nog eens terug gaan? Is het volgens jou aan te raden?

Jazeker! Het is een aanrader, nu niet voor ieder jaar maar ik ga in de toekomst nog wel eens terug. Het was een ongezien spektakel. Een vergelijkbaar evenement bestaat in onze contreien niet. Een overweldigende belevenis vond ik het. Elke vogelaar moet dat minstens eens in zijn leven ervaren volgens mij. Doen dus indien je de kans krijgt!

Een steeds terugkerende vraag die ik stel tijdens elk interview. Wat moet onze club nog méér doen om het de leden nog beter naar hun zin te maken?

Niets dat ik weet! Ik waardeer ten zeerste wat de mensen achter Voorkempense Vogelvrienden doen. Al jaren voel ik me er thuis en heb met de meeste leden een bevredigende relatie. Meer hoeft dat volgens mij echt niet te zijn.

PICT0055 - Blog
Om stilaan af te sluiten. Iets wat je eigenlijk niet vraagt, stel je voor! Maar toch. Neem nu dat je morgen vanaf nul zou moeten herbeginnen. Welke vogels schaf je dan eerst aan? Met andere woorden waar ligt volgens jou nog een uitdaging? Of zou je in dat geval gewoon niet meer terug beginnen met het houden en of kweken van vogels? Wat zou dan het hoofdargument voor deze laatste beslissing zijn?

Eerlijk? Wel, heel simpel. Gewoon herbeginnen zoals ik nu bezig ben. Ik kan toch niet zonder vogels! Da's straf hé! Wat had je anders gedacht?

Bedankt! voor je tijd Franky, het was een aangenaam gesprek. We spreken af, voordat er iets op onze blog gepubliceerd wordt krijg jij ervan de primeur. Hierbij vraag ik je om een goedkeuring of maken we eerst nog aanpassingen. Vervolgens tot we een akkoord hebben. Dan pas sturen we het de wereld in.

Geen probleem. Het zal wel goed zijn zeker. Het is graag gedaan. Kom gerust nog maar eens een keertje langs, je bent welkom. Misschien beiden nog graag een tasje koffie?

Het is zondag, dus hebben we vandaag toch niks te doen??!! We slaan je aanbod niet af!

Bij het verlaten van het kweekhok begroeten we de heer des huize zijn viervoeter die aan de andere kant van de deur trouw had zitten wachten op zijn baasje. Met vriendschappelijk geblaf  begeleidt hij ons naar het terras. Terwijl we plaats namen kwam de vrouw des huize reeds met de koffie aanstormen. Dit leek op telepathie. Het gesprek ging nog een tijdje door. " 't is eigelijk niet zo warm meer nu wat later op de dag......nee, nee, na vieren koelt het deze tijd van het jaar nog flink af........ Nog meer geklets..... tot de bodem van de koffie. Hierna was het tijd om dringend huiswaarts te keren voor het avondmaal. We namen afscheid. Tot één dezer dagen zeker?

PICT0047 - Blog
 


 

 

12:57 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (6) | Tags: ten huize van, leden v v w, wo 025, postuur |  Facebook |

01-02-08

Stamnummer - WO 121 - François Fransen

 •  Interview –19/01/2008
Stamnummer - WO 121 - François Fransen 

Kenismaking:

interv1

NaamFransen François
Woonplaats2250 - St. Jozef - Olen
Tel.:+32(0)14-21 81 87
Gsm:+32(0)496-30 33 80
E-mail:Fransen Francois
V.V.W. lid sedert29 september 2007
Andere clubsDe Goudvink (Wom.)

Meteen na aankomst te St. Jozef Olen vergast de familie Fransen me op een fijn geurende kop verse koffie. Die sla ik nooit af! François en zijn dame Marinette ontvingen me hartelijk op deze donkere regenachtige voormiddag van januari. We keuvelden voor aanvang van het interview even over alledaagse dingen terwijl de gastheer een dikke sigaar te voorschijn haalde. Relaxt nam hij plaats in zijn lederen fauteuil en beiden staken we een sigaar op. De mijne zo dik en lang als een sigaret kan je geen sigaar noemen.

In een heel ontspannen sfeer verzocht ik François om te mogen beginnen met het interview. Een collegiaal knikje gaf de toestemming.

Wat was de aanleiding om vogels te gaan houden?

Zoals bij veel vogelliefhebbers ben ik er van jongs af aan mee opgegroeid. Ik ben bijna letterlijk tussen de volières groot gebracht. Eigenlijk kan ik me een leven zonder vogels niet eens voorstellen.

Hoe lang is dat ongeveer geleden François?

Héél lang! Gezien mijn huidige leeftijd. Omstreeks 1974 kwam ik in contact met Albert Lambrechts. Op dat ogenblik kweekte ik Groene kanaries, toen nog met van die fijne smalle streepjes. Maar pas op! Wel prachtig van grondkleur hoor. Albert kwam die periode wel eens vaker op mijn hok en maakte me wegwijs in het tentoonstelling gebeuren.

Welke zijn zowat de gekste (minst alledaagse) soorten die je gehouden en/of gekweekt hebt?

Oooo. In de beginjaren van de goudvinken was het een hele stunt om die te kweken en zelfs gewoon maar gezond in leven te houden. Dat is langzaam aan geëvolueerd, de dag van vandaag is het de gewoonste zaak geworden. Nu? Wat je verstaat onder gekste, minst alledaagse is relatief hé! Zuid Amerikaanse sijzen kweken is niet de gemakkelijkste opgave hoor. Alle problemen in acht genomen slaag ik er jaarlijks toch in om een aantal verschillende soorten op stok te krijgen. Ik kweek ook ieder jaar wel enkele kruisingen waarmee ik dan naar de tentoonstellingen trek. Onder meer zwarte sijs x kanarie, zwartkopsijs x kanarie en baardsijs x kanarie. Uit een botvink man met een goudvink pop kweekte ik naar mijn mening ooit de mooiste hybriden.

interv3 interv2

De gastvrouw die discreet op de achtergrond alles volgde stond op. Enkele tellen later kwam ze uit de keuken en bediende ons van een met slagroom versierd stuk taart. Respectvol attendeerde ik haar dat ze dit zeker niet had hoeven doen. Na een vriendelijk bedankje en een hapje complimenteerde ik haar initiatief. ’T Is lekkere taart Marinette, echt waar! Na nog een slok koffie gingen we door met ons gesprek.

Welke vogels heb je momenteel zoal in je kweekruimten?

Op het ogenblik gaat het over Zuid Amerikaanse sijzen waaronder Zwartkopsijs, Zwarte sijs en Rode sijs. Nog twee koppels Zwavelgele dikbekcini’s en een aantal kanaries in de kleuren; Zwart Geel, Zwart Wit, Satinet Wit Recessief en Bruin Geel. De eerste kanaries zijn momenteel reeds aan het broeden.

Amerikaanse sijzen kweken lukt niet zomaar elke liefhebber. Heb je een gouden tip om de slaagkans te vergroten?

Toch wel ja. Het zal er zeker gemakkelijker op worden als je deze vogels kan aanschaffen bij een betrouwbaar liefhebber. Wanneer je kunt starten met eigen kweek vogels ligt de slaagkans gewoon hoger. Ik raad ook aan vooraf genoeg informatie te verzamelen over deze speciaalvogels. Je licht opsteken bijvoorbeeld in de Werkgroep Zuid Amerikaanse Sijzen Nederland zal je stappen voorsprong geven op iemand die dat niet doet. Nu de import gestopt is zijn de hieraan verbonden kwaaltjes ook meteen verdwenen. Voorheen moesten we die ingevoerde vogels overhalen met flinke dosissen medicijnen en speciaal aangepast voer. Nu krijgen ze in de zaadbak gewone sijzenmengeling. Uiteraard worden ze enigszins beschermd gehuisvest. Warmte is niet meer zo belangrijk maar indien ze in te vochtige ruimten zijn gehuisvest zullen vroeg of laat problemen ontstaan.

Je bent een kenner van natuurproducten, waaronder kruiden. Noem enkele die we volgens jou steeds aan onze vogels ter beschikking moeten stellen en waarom.

Aangeraden zijn jonge blaadjes van paardebloem, er zitten flinke hoeveelheden vitaminen in en het stimuleert de kleurvorming. De zaadknoppen van dit plantje staan bij mij boven aan het menu. Vogelmuur is zonder meer ook aanbevolen. Gekweekte jongen ouder dan tien dagen krijgen steevast gesnipperd vogelmuur aangeboden. Ik meng dit door het eivoer, de oudervogels voeren het gretig aan hun jongen.

Afbeelding 063
 

Bruidsluier is tegenwoordig een must aangezien ik zwart factorige kanaries kweek en tentoonstel. Het bevorderd het donker worden van de hoorndelen, ondertussen weet iedereen dit wel. Toch ben ik van mening dat we met dat goedje dienen op te passen. Ik heb er geen verklaring voor maar, ben stellig de mening toegedaan dat indien het massaal wordt gevoerd het de kanaries mogelijk onvruchtbaar maakt. Maar nog eens, het is een vermoeden. Ik vind dat hier eigenlijk eens iemand onderzoek naar moest doen. Er zijn wellicht genoeg kanariekwekers die willen weten of dat eventueel klopt?

interv5    interv6

Ik merk op dat je tuin uitnodigend is ingericht voor onze inheemse vogelsoorten. Nestkastjes, Voedertafel enz. Vogellaar in hart en nieren dus. Hoe gaat het volgens jou met het Olense vogelbestand?

Door een grote variatie aan biotopen in onze omgeving komen hier in de natuur veel vogels voor. Ik merk op de voederplank vooral mezensoorten en mussen. Merels, daar kan ik natuurlijk ook niet naast kijken. Soms zelfs bemerk ik in mijn tuin een nachtegaal.

Twee maal per week hang ik in het koudere jaargetijde 4 mezenbollen en een zakje pindanoten op. Er staat een pot op de voedertafel die wordt dan iedere keer gevuld metinterv7 strooizaad. De opgehangen nestkastjes zijn elk jaar bezet door mezen. Het is mooi om zien hoe Koolmezen en Pimpelmezen in het voorjaar druk bezig zijn met het bouwen van het nest. Enige tijd nadien worden de jongen geboren en vliegen de oudjes constant af en aan met gevulde bekjes.

Je woonhuis is pal aan het kanaal gelegen. Op een boogscheut van de Nete met uitgestrekte natuurlijke oevers. Ik weet dat je wel eens de natuur in trekt voor een gezonde wandeling. Nam je wel eens zeldzame vogels waar tijdens een van die tochten?interv8                        interv9
Misschien overkwam je wel eens een keer iets merkwaardigs, leuks of iets wat je nooit meer vergeet. Vertel!

Regelmatig neem ik tijdens mijn tochten karekiet en ijsvogels waar. Deze beide soorten zien de meeste mensen toch niet elke dag meer. Uiteraard kom je onderweg wel eens wat tegen. Best is, horen zien en zwijgen! Menigmaal, meestal op zo van die aangename zonnige voorjaardagen. Je kent dat wel wanneer de lentekriebels beginnen te werken, stelde ik vast dat niet alleen de vogels hun ding doen. Het malse gras langs de rustige Neteboorden lonkt blijkbaar ook aantrekkelijk naar jonge verliefde koppeltjes. Ze verwachten in die aan de maatschappij ontrokken idyllische omgeving geen bezoek van natuurvorsers. Je ziet ze dan ook enorm schrikken van een plotseling opduikende, haast geruisloze, passant. Ze merken dat meestal vrij laat waarschijnlijk door mijn camouflage kleding en hun intense bezigheden. Maar ik ben ook jong geweest hé, stillekens laten doen, het kan toch zo plezierig zijn!

Welk onderdeel van onze hobby vind je het leukst; De kweekperiode, het tentoonstellingseizoen, het sociaal aspect ( Voordrachten, T.T. bezoeken, teerfeesten enz.) of iets anders?

De kweekperiode komt op de eerste plaats. Wat het sociale betreft genieten voordrachten mijn voorkeur. Zeker indien ik er nog wat kan van opsteken. Tentoonstellingen bezoeken met collega kwekers vind ik ook wel fijn omdat er steevast meningen wordt uitgewisseld. Hierdoor leer je weerom wat bij. Zo vond ik het reisje van vorig jaar november naar Reggio Emilia in Italië met collega’s van de Voorkempische Vogelvrienden, de tofste ervaring van de laatste jaren.

Ik neem aan, je bent niet zomaar een gewone hé, Behaalde resultaten waarop je fier bent……..

Meermaals Provinciaal Kampioen, Zilver op de Witte Spreeuwen en brons met een gele schimmelkanarie bij de VVnK te Geel. Op kleinere tentoonstellingen een groot aantal kampioenen.

interv10interv12interv11
........dat je nog een speciaal doel wilt bereiken met je vogels. Wil je die ambitie kenbaar maken of hou je ze liefst voor jezelf?
Ik bezit gezonde ambitie. Waarom eens geen medaille op het W.K.? Daar tracht ik naar te werken.
Nog niet zo lang geleden mocht onze club u als lid verwelkomen. Waaraan hadden we dit te danken?

Ik vind dat jullie club sympathieke mensen onder haar leden heeft en bovendien bestaat er een schitterende clubgeest. Dit laatste vind ik echt belangrijk. Samen met de constatering dat er enkele goede liefhebbers zijn aangesloten gaf dit de doorslag om er ook lid te worden. Je kunt geen contacten teveel hebben hé!

Wat moet nog beter volgens jou? Je weet dat we altijd kritiek kunnen gebruiken om er iets opbouwends mee te doen. Dus spuug het er maar ongezouten uit!

Hier moet ik je teleurstellen. Ik ben nog maar kort aangesloten. Negatieve of onaangename ervaringen heb ik nog niet voorgehad. Mocht zich in de toekomst  wat voordoen, ik zal het jullie zeker melden.

Kun je enkele punten opsommen die we naar jou mening moeten in acht nemen om te slagen in de vogelhouderij. Liefst in rangorde van belangrijkheid

 • Denk vooral goed na wat je doelstellingen zijn.
 • Informeer bij je gezinsleden of ze er niet negatief tegenover staan.
 • Maak vanaf het beging de juiste materiaal keuzen.
 • Omring je door mensen uit de vogelwereld die betrouwbaar zijn.

Dit vind ik enkele belangrijke zaken die je niet in de wind mag slaan.

Graag vernam ik waarvan je nog graag extra kennis vergaart. We kunnen misschien een van de komende activiteiten rekening houden met je verlanglijstje, uiteraard indien mogelijk!

Door de lange tijd dat ik reeds actief ben in de vogelwereld bezit ik reeds een degelijk basis. Wel besef ik dat je nooit genoeg kennis kan bezitten. Topliefhebber kan je naar mijn mening alleen maar worden als je over alle finesse beschikt aangaande onze hobby. Zo heb ik soms nog wel eens wat moeite met de verervings wetten van kanaries. Die wil ik graag nog beter beheersen.

Deel je mijn mening dat alle gevorderde kwekers, beginnelingen moeten bijstaan met raad? Uiteraard!

Wat staat volgens jou daar dan tegenover?

 Beginners moeten vertrouwen hebben in collega’s.

Wat mogen ze niet doen om dat vertrouwen of iets anders te schaden?

Stel de vraag anders. Vraagt wat ze wel moeten doen. Ze moeten luisteren en rekening houden met wat die gevorderde mensen hun willen leren. Indien ze dat niet doen zal snel het geduld en de behulpzaamheid van deze collega’s op raken.

Om af te sluiten nog enkele ALGEMENE vragen met een meerkeuze antwoord. Graag uw voorkeur a.u.b.

 
 • Wijn? Wit , Rood of Rosé                            Rood
 • Rookwaren? Sigaret, Sigaar of Pijp              Sigaar, Pijp
 • Hoofdgerecht? Vlees, Vis of Gevogelte        Vlees
 • Seksualiteit? Mannen, Vrouwen of               Vrouwen, zeker weten!
 • Vakantie? Zee, Bos of Berg                        Bergen
 • Hoogzomer? Zon of Schaduw                      Schaduw
 • Ontspanning? Fietsen, Stappen of Slapen    Stappen

 • Kanaries? Satinet Wit rec., Satinet Wit dom.  Satinet Wit Recessief
 • Vogelkweek? Paarsgewijs of wisselbroed       Paarsgewijs
 • Cocidiose? Baycox of Esb3                           Beiden, afwisselend
 • Vitaminen? Vloeibaar of Poeder                     Vloeibaar, Alvityl
 • Dierlijke eiwitten? Insecten of Eieren              Beiden
 • Eivoer supplementen? Ja of neen                  Ja
 • Opti Breed, Breedmax ,iets anders?               Avis opfok
 • Bodembedekking? Zand, Zeoliet, beukesnippers, Aubiose, of Roosters       Zand
De erkentelijkheid voor dit interview uitte ik met een bedankje. Na nog wat heen en weer gepraat had ik me klaar gemaakt om huiswaarts te keren. Tijdens het vertrek aan ten huize Fransen realiseerde ik me plots, ooit met de vrienden van “ De Goudvink” in de omgeving een wandeling te hebben gemaakt. Ik besloot die buurt nog eens op te zoeken om er enkele kiekjes te nemen. Bij dit nog steeds druilerige weer was het geen gemakkelijke opgave foto’s te schieten. Toch waagde ik het erop om een impressie van het daar in de buurt gevarieerde landschap te maken.


interv13

De Interviewer van dienst.


  

interv15 interv16 
interv17 interv18 

 

09:56 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (3) | Tags: intervieuw, stamnummer, wo 121 |  Facebook |

20-03-07

Stamnummer - WO 026

Stamnummer WO 026:

Naam: Schaerlaeckens Walter

Geboren op:24-4-1957

Woonplaats: Peter Benoitstraat 24 2110 – Wijnegem 

Tel.: 0476 35 82 94

E- mail: walter.schaerlaeckens@skynet.be   

Hobby’s: Kleurkanaries kweken: Lipochroom Geel en Wit recessief, amateur videofilm producent.

Aangesloten bij:  Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem : Lid sedert 1993

Walter 1

Kennismaking:

Hoeveel jaar kweek je ongeveer al gele kanaries? Hoe ben je daarop gekomen!?
Het jaar 1993 startte ik met mijn vogelhobby. Heel simpel met 6 kweekbakjes Die aanvangsperiode werden bijna al de beginners fouten gemaakt die je kan bedenken. Laat ons stellen dat het leergeld was. Een jaar later evolueerde dit langzaam in de richting van de gespecialiseerde lipochroom gele kanariekweek. Ondertussen beoefen ik die zowat een jaar of 13 op enig niveau. Ik werd destijds besmet door een collega, vriend die kanaries kweekte. Hoe dat allemaal in zijn werk ging wilde ik ook eens uitproberen. Mijn persoonlijke karakter eigenschappen kon ik daarbij niet verloochenen… “ wat hij voor mekaar kreeg moest ik zeker ook wel kunnen “; haast ongemerkt raakte ik tot over mijn oren verstrikt in deze boeiende hobby welke ik momenteel beoefen met 32 gloednieuwe broedkooien. Hierbij kon ik niet altijd rekenen op 100% bijval van mijn overige gezinsleden.
Walter 2

Waar schafte je de toenmalige startvogels aan? Nam je destijds misschien contact met ervaren kwekers?

Zoiets ongeveer ja, de betere vogels die ik aanvankelijk kweekte waren gele kanaries. Die hebben destijds dus de basis gevormd om mee door te gaan. Toeval of niet? Dat was ook de kleur die ik het liefst onder ogen kreeg. Wel héél toevallig! De club waar ik me ondertussen aangesloten had, V.V.W. kende enkele geel kwekers met een pak ervaring onder haar ledenbestand. Die waren toen bereid om mij bruikbare vogels te bezorgen, zij hielpen me op de goeie weg.

Tussendoor wel eens iets anders gekweekt dan alleen maar gelen? Misschien wel Parkieten of zo?

Die parkieten vergeet dat maar! Zover ben ik nog nooit uit de bocht gegaan. Wel een zijsprongetje met Geel Ivoor en op dit moment met Wit Recessief. Kleurloze witten kweken lukt me wel maar ze naar het niveau van de gelen tillen ervaar ik als niet zo vanzelfsprekend. Witte kanaries naar de tentoonstellingen brengen kan ik ook net als éénieder maar ze zoals de specialisten leren wassen is de uitdaging. We gaan ervoor, met doorzettingsvermogen kom ik al een heel eind.

Walter 3

Gericht kweken naar Intensief of schimmel?? Wat  heeft uw voorkeur? Waarom?

Ikzelf beschouw de Geel Intensieven als de betere tentoonstellingsvogels. Hiernaar kweek ik dan ook vooral, dat betekent niet dat de schimmels geen aandacht meer krijgen. Zal ik je even vertellen hoe dat wordt aangepak?

Moet je doen Walter. Hierin zijn zeker onze kanariekwekers geïnteresseerd! Walter 6

Wel, het zit zo. Het ene jaar stel ik de koppels samen zoveel mogelijk intensief x intensief. Hieruit kweek ik natuurlijk ook nog schimmel exemplaren. Maar deze nateelt is merkbaar toch intensiever. Het jaar daarop koppel ik terug intensief x schimmel, hierbij bestaat geen voorkeur wie (man of pop) de schimmel of intensief factor draagt. Ik let wel tijdens het selecteren van de kweekvogels streng op het formaat. Trouwens iedereen weet dat wanneer je te intensief kweekt je kanaries verkleinen, dus opletten is de boodschap.

Een beetje diepgaander.

Nu wil ik het even over selecteren hebben. De selectie criteria? Wat prefereert? Houding, grootte, model, bevedering, intensiviteit, schimmelverdeling, kleurbezit, kweek kwaliteiten, gezondheid, afstamming, prestaties op T.T. of toch nog wat anders?

Mijn persoonlijke visie gaat als volgt, van doorslaggevend belang vind ik de afstamming. Dus het kweekboek is de leidraad. Prestaties op de T.T. schat ik hoog in. De keurmeesters genieten mijn vertrouwen en bepalen dus onwetend mee de vogels die later voor de kweek geschikt worden bevonden. Poppen die blijven meestal thuis en gaan niet naar de T.T. omdat ze maar zelden kunnen winnen van de intensieve mannen. Hierop is een ander selectiecriterium van toepassing. Ze moeten o.a. de juiste afstamming bezitten met daarbovenop voldoende eigenschappen uit je opgenoemde lijstje. Houding, grootte, model, bevedering, intensiviteit, schimmelverdeling, kleurbezit, kweek kwaliteiten en vitaliteit zijn, zoals genoemd, daarop van toepassing.

De selectie begint eigenlijk al in het nest, kort na de geboorte. Ik bekijk de jongen aandachtig bij het ringen en het voor mij op dat ogenblik grootste jong krijgt het hoogste ringnummer aan het pootje geschoven. Dus in principe is later dat jong het beste van het nest, tenzij ik me uiteraard vergist heb!

Walter 4

 Vraag je tijdens het selecteren wel eens hulp aan iemand?

Dit doe ik in eerste instantie zelf maar daarna komt de finesse. Het antwoord dan, jazeker! Iemand die me reeds jaren daarbij gewillig helpt is Ludo, Ludo Smits. Ik heb er al vanaf mijn aansluiting bij Voorkempense Vogelvrienden nauw contact mee. Ludo staat me bij met raad en daad waar nodig en neemt geen blad voor de mond. Dat vind ik nu juist zo belangrijk, hij maakt af en toe terechte opmerkingen die me toekomst gericht bijsturen.

Ik gebruik deze gelegenheid om hem daarvoor hartelijk te danken. Bedankt!  

Walter 5

ECHT diepgaand!

Heb je wel eens nood aan bepaalde voedingsupplementen of medicijnen om je stam vitaal en gezond te houden?

Eigenlijk niks speciaals, het is hier helemaal geen pillenwinkel of zo. Gewoon nu en dan een vitaminen preparaat door het drinkwater en een keertje of drie per jaar wat Baycox 2,5% om het gekende cocidiose onder controle te houden. Verder min of meer de weg van de natuurlijke selectie. Ik heb reeds lang achterhaald dat sporadisch voorkomende probleemgevallen altijd zwakke broertjes blijven en die kunnen helaas beter het hok verlaten. Ook ben ik door de jaren opvolging erachter gekomen dat de zwakste en daardoor waarschijnlijk ook de kleinste jongen uit het nest nimmer kampioenen worden op de T.T.

De laatste jaren is het een must om gele lipochroom kanaries op kleur te brengen met luteïne indien je op de wat belangrijkere wedstrijden wilt scoren. Hoe sta je tegenover deze trend?

Ik heb er niets op tegen. Iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om met luteïne zijn gele vetstofkanaries bij te kleuren. Het resultaat daarvan bevalt me wel en ik vind volledig doorgekleurde staart en slagpennen mooi.

Overigens welke kleurstof gebruik je daarvoor? Is de dosis een geheim? Hoelang voor de aanvang van de kweek verstrek je de uitgezochte poppen dit spul?

Walter 7
Mijn hulpmiddel is gewoon in de handel te verkrijgen. Ik gebruik van dat poeder de voorgeschreven dosis. Een weekje of drie voordat ik de stellen koppel word het verstrekt door het eivoer om mijn kanaries aan het smaakje te laten wennen. In zogezegde wondermiddelen geloof ik niet zo.

Ik neem aan dat je daarmee de luteïne in de eieren wilt hebben zodat meteen vanaf de geboorte de jongen reeds voldoende kleurstof bezitten. Wanneer stop je met de toevoeging? En waarom?

Ik betwijfel of die kleurstof echt invloed heeft op de gevormde eicomponenten. Daarover zou ik graag wetenschappelijk bewezen informatie ontvangen. Ik vraag me trouwen af waarom sommige vogels beter kunnen bijgekleurd worden dan anderen. Nemen ze de kleurstof beter op of eten ze gewoon meer kleurstof? Zo gauw de pennen helemaal van lengte zijn stop ik met de toevoeging. Een kleine opmerking hierbij, mijn overjarige tentoonstellingsvogels krijgen nooit kleurstof door de voeding, omdat ze de hele zomer bij de jonge vogels in de buitenvlucht verblijven..

Het zal wellicht gebeuren dat jongen wat veren en of pennen verliezen tijdens het opgroeien. Heb je om dit tot een minimum te herleiden bepaalde technieken, hulpmiddelen of iets dergelijks. Kortom wat doe je om verenplukken tegen te gaan? Heb je in de praktijk ondervonden of selectie helpt?

Door observatie en daarna beredenering stelde ik vast dat kanaries nieuwsgierige gewoonte dieren zijn. Jongen leren dus snel en instinctief gedragingen van elkaar en van hun ouders. Ik zorg er dus voor dat ze vooral geen slechte mannieren aan elkaar doorgeven. Indien ik wan gedrag vaststel van het een of het ander individu, wordt dat bewuste exemplaar meteen uit de vlucht verwijderd en in een aparte kooi gehuisvest. Wat ik ook nog wel eens doe is het volgende. Wanneer ik een respectabel aantal jongen van ongeveer gelijke leeftijd heb, zet ik die samen met de poppen in een ruime vlucht. Zo rond de 19de dag. De poppen blijven dan ongeveer een week gezamenlijk bij de jongen. Zij voeren hun jongen verder naar de zelfstandigheid en azen daarbij zonder onderscheid ook jongen van andere nesten. Tijdens deze werkzaamheden maken ze weinig of geen aanstalten om nest te bouwen dit heeft tot gevolg dat ze de jongen onaangeroerd laten.

Na dat weekje buitenverblijf in de vlucht zet ik de poppen terug in de broedkooien waarin ze verder gaan met de bouw van het volgende nest, de cyclus gaat gewoon voort. Zij het dan met een weekje vertraging maar zonder verenpikken. Met dit systeem heb ik goede ervaringen.

Voeding, een belangrijk gegeven volgens jou?

Gezonde voeding, voedzaam en rijk aan alle nodige elementen. Ze krijgen van mij tussendoor wel eens een gepeld zonnepitje als snoepje. Tijdens de kweekperiode verstrek ik kiemzaad.

Hygiëne vind ik een evenwaardige belangrijkheids graad hebben.

Prettige dingen.

Je neemt niet zo vaak deel aan tentoonstellingen, door gebrek aan tijd? Of zit daar meer achter?

Ja, mijn beroepswerkzaamheden verlenen me weinig geschikte tijd. Hoewel ik de keuring belangrijk vind speel ik hooguit een wedstrijd of 3 per tentoonstelling seizoen. De familie houdt me liever thuis. Als ik dan toch eens de deur uit ga gebruik ik die tijd om sociale contacten te onderhouden.

Ik weet dat je overal met je gelen kan uitpakken zonder dat je beschaamt hoeft te zijn. Resultaten uit het verleden bewijzen dat. Noem er eens enkele waar je de herinneringen van koestert. Wat was de mooiste?

Walter 8

Mijn eerste kampioen in 1996 zal ik nooit vergeten nota bene met een pop! In 2000 een GOUDEN medaille met een GEEL Ivoor op de Internationale show van Kleur Kanarie Club Brabant en nog 2 X 90 punten, een Geel intensief en een Geel schimmel vind ik ook nog het onthouden waard.  Dat jaar behaalde ik tevens een Provinciaal kampioenen titel. Verder nog een heleboel kampioenen op lokale tentoonstellingen.

Er zijn zeker na al die jaren leuke en/of onaangename dingen gebeurt in verband met je hobby. Vertel! Misschien heb je wel een anekdote die je nooit vergeet.

Jaren geleden jaagde ik eens meer dan 2 km door de mals groene weiden achter een ontsnapte kanarie. Met de schepzak in aanslag kon ik hem van dichtbij verschalken net tussen twee koeienvlaaien in. Je had echter mijn schoeisel moet zien!!! Altijd maar mijn oogjes gericht op het vogeltje snap je wel?!!

Walter 9
Nee, nu serieus, al is voorgaande wel echt gebeurd. Vorig jaar ving ik hier vlak voor mijn hok op het gazon één van mijn betere tentoonstellingsvogels terug. Uitgebroken langs het deurtje van zijn T.T. kooi. Je weet, er zijn ook kanaries die handig dat metalen draadje weten te  manipuleren. Minder geluk had ik vier jaar geleden. Een invasie van vedermijt. Volgens mij haalde ik de oorzaak ervan zelf in huis. Ik gebruikte die periode in de omgeving gehaald Rijnzand als bodembedekking in de kooien. Ik kon geen andere oorzaak achterhalen. Hiermee wil ik niet zeggen dat zand in het algemeen daartoe de aanleiding zou zijn. Neen, met gebrand en ontsmet zand uit de handel kende ik nog nooit problemen. Voor de rest heb ik nog geen noemenswaardige problemen gehad.

De Finesse.

Hoe loods je je kanaries de rui en nadien de rustperiode door?

Ze krijgen beschikking over ruime luchtige vluchten. Goede voeding en regelmatig badwater. Overbevolking wordt op elk tijdstip uitgesloten. Mijn mindere vogels gaan zo snel mogelijk weg.

Wisselbroed of kweken per koppel?

Wisselbroed, waarbij  zo weinig mogelijk mannen worden gebruikt.

Heb je wel eens hinder van het fenomeen dat een door jou samengesteld koppel niet zo goed van karakter bij elkaar past en dus voor heibel zorgt in de kweekruimte? Hoe los je dat op?

Ervaring leerde me gebruik te maken van lepe trucjes. Meestal lukt het me dan wel om uit de minder goed overeen komende stellen toch jongen te fokken. Trucks: De man bij de pop plaatsen net voor het licht aan of uit gaat. Ik plaats de mannen ook zoveel mogelijk gelijktijdig bij de poppen. De versierkunstjes van de mannen wekt op deze mannier bij meerdere poppen de drift naar een hoogtepunt. Zo wil een wat lastiger pop zich wel eens laten trappen bij het aanhoren van het paringsgeluid van haar buren.

Heb je wel eens kweekkooien tegenover elkaar staan gehad? Met welke gekende gevolgen?

Neen, mijn kweekkooien staan op een lijn tegen de muur. Dus daar heb ik geen ervaring mee.

Gebruik je in de kweek factoren zoals er bv zijn; ivoorfactor, inofactor, rec. witfactor en albinofactor met de daaraan gekoppelde kenmerken om die bewust in te kweken? Hier bedoel ik mee dat bij wijze van voorbeeld - de inofactor de kleurdiepte doet toenemen, - de ivoorfactor toch wel van invloed zou kunnen zijn op de structuur van de veren. Mijn persoonlijke mening; de rec. witfactor heeft een verhelderend effect. Dit veroorzaakt mogelijk een reducering van het gele lipochroom en tast misschien wel de kwaliteit daarvan aan.

Ook hier moet ik je teleur stellen. In het verleden leerde ik van kwekers waarmee ik contacten onderhield om dat niet te doen. Op hun advies kweek ik mijn Gele kanaries zuiver (homozygoot). De periode dat ik ook wat ivoren kweekte was dat volledig gescheiden van mijn klassieke vogels.

Wat is je bekend van de blauwfactor, en de invloed op lipochroom gele kanaries?

Walter 10
Maakt dat nog wat uit nu we onze lipochroom kanaries bijkleuren? Mijn mening, is dat niet belangrijk meer, trouwens door toevoeging in het eivoer van kleurstof is het resultaat toch mede afhankelijk van wat je gebruikt hebt, niet? Bovendien is de vorm zeker zo belangrijk

Hierna volgt door de interviewer een beknopte uiteenzetting over de werking van de optische factor. Deze uiteenzetting wordt afgesloten met de woorden “ de plaats waar lucht zit kan niet worden ingenomen door een vaste stof “, “ ook niet door een vloeistof “.  “ Daarvoor moet eerst de lucht verwijderd worden “.

Walter 11

Vind je gele kanaries bij uitstek een geschikte kleur voor beginners? Alles in ogenschouw genomen ik eigenlijk niet of heb ik het mis?

Toch wel vind ik. Ze kweken mijn inziens probleemloos en er is dus weinig uitval tijdens de opgroeiperiode. Das toch belangrijk om beginners te stimuleren! O.K. ik geef toe indien je naar wedstrijdvogels kweekt heb je natuurlijk wel een kleurslag gekozen waarin je geweldig veel concurrentie mag verwachten. Op tentoonstellingen zijn in de reeksen; Lipochroom Geel intensief maar ook Geel schimmel meestal het grootste aantal vogels ingeschreven. Dit maakt het dan weer wat moeilijker om te presteren. Maar dat is de uitdaging hé! 

Slot.

Heb je suggesties naar ons bestuur toe om leden te werven? Hoe kunnen we volgens jou jongeren warm maken om vogels in het algemeen te gaan houden en kweken?

Moeilijk! Ik denk niet dat je mensen zomaar kan aanzetten tot het houden en of kweken van vogels. Dus denk ik ook niet dat een bestuur daar wat kan aan doen. Het is naar mijn mening de kunst van een club om te overleven. En daarom moet veel service worden verleend aan de leden. Ik moet bekennen dat ik bij de Voorkempense Vogelvrienden altijd goed geholpen word, dus de service is daar prima!

Ik ben van gedacht dat we beter sterke clubs hebben met voldoende spelende leden en daarvoor kan mijn inziens mogelijk gepraat moeten worden over bepaalde samenwerkingsverbanden. Ik zie daar geen problemen rond “ hoe meer zielen hoe meer vreugde “ zegt het spreekwoord. Dat daarvoor persoonlijke belangen aan de kant moeten worden gezet lijkt me vanzelfsprekend. Maar een club is toch een vereniging van mensen die in teamverband samenwerken niet?Nogmaals, ik weet uit ervaring dat ik als beginnende liefhebber heel goed begeleid ben geworden door het clubbestuur. Zowel met goede tips als in aankoop van goede betaalbare vogels. Dus wil ik langs deze weg alle liefhebbers die zich niet zo door hun club gesteund weten, aanraden om zich aan te sluiten bij de V.V.W. !!!

Komt onze federatie quasi service, informatie e.d. je naar jou mening genoeg tegemoet?

Ik vind van wel, ik heb nog geen problemen gehad. Wel heb ik gemerkt dat de A.O.B. werk heeft gemaakt van haar website. Dat is positief, iedereen moet meewerken aan de vooruitgang.  O, wat anders, ik wil wel even kwijt dat volgens mijn bescheiden mening er veel te veel tentoonstellingen worden georganiseerd. Ik begrijp best dat iedereen zijn graantje tracht mee te pikken maar de aardigheid is er daarbij al lang vanaf gegaan. Misschien lost zich dat in de toekomst wel vanzelf op.

Ik hoorde in je vorig antwoord dat je ook gebruik maakt van het internet, om je kennis up-to-date te houden? Enkele aanbevelingswaardige sites?

Ja, een aanbevelingswaardige website vind ik die van “ Wout Van Gils “ je vind er echt alles in verband met kanaries.

http://users.skynet.be/woutvgils/

Walter 12

Heeft u naar de toekomst nog bepaalde doelstellingen op je verlanglijstje staan? T.T resultaten – aanschaf vogel(s) – kweekresultaten – of iets anders.

Natuurlijk! Wie wil bijvoorbeeld niet graag een gouden medaille winnen op het W.K. of op de tentoonstelling van de VvNK. ? Ik uiteraard wel, toch blijven beide voeten op de grond want ik ben een realist en begrijp dat het allemaal niet zo gemakkelijk is. Ik ben en blijf een kleine kweker. Hoewel ik de echte grote kwekers wel bewonder. We doen ons best!

Ben ik nog iets vergeten te vragen wat volgens jou belangrijke informatie kan zijn?

Och, wat is belangrijk? Je vroeg niks over mijn andere hobby, filmen. Ik doe aan amateur video filmen. Ik heb me eigen gemaakt om de opnamen met de pc te bewerken. Hier kruipt uiteraard ook een heel stuk van mijn vrije tijd in, het pleziert me om met Pinacle Studio 9 (en/of 10) videofilmpjes te monteren die ik dan wel eens plaats op het internet. Een groot voordeel van deze hobby, je kan dat doen wanneer je wilt. In mijn geval bijvoorbeeld ook als de kanaries slapen. Je kan er sommigen bekijken op You-Tube; onder andere van de tentoonstelling in Wommelgem en van mijn kanariekweek. 

http://www.youtube.com/profile_videos?user=walterschaerl

Walter 13

 Walter, hierbij nogmaals onze dank voor de kostbare tijd die U voor dit interview vrijgemaakt heeft. We wensen je van harte nog vele aangename uren tussen je gele kanaries.

 

De interviewer

10:29 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (5) | Tags: stamnummer, wo 026 |  Facebook |

30-09-06

LID: WO 017 - François Vos

Stamnummer  WO 017 

Naam :                VOS François

Geboren :7 februari 1944, te Vosselaar

Adres:    Schransweg 45, 2160 Wommelgem Telefoon : 03/353.23.31Mailadres : vos.francois@telenet.beBurgerlijke stand : gehuwd, 2 kinderen, en vooral Bompa van twee lieve kleinkinderen 

Hobby’s : Recreatief fietsen, tuinieren en kweker van  kleurkanaries : op dit ogenblik vooral phaeo wit en geelivoor, agaat wit, bruin geel en vetstof rood

Clubs :Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem, De Goudvink - Vlimmeren en V.v.N.K Geel

Vos Francois

François Vos

HET VERHAAL:

Thuis zijn er altijd kanaries geweest.  Kanaries kweken was de hobby van mijn vader.  Als men in die tijd over kanaries sprak, had men het over gele vogels.  Heel uitzonderlijk kreeg men een rode kanarie te zien.  Als jonge snaak had ik voor deze hobby geen enkele belangstelling. 

Ongeveer 16 jaar zijnde ging mijn interesse uit naar andere dingen.  Soms hadden die dingen zelfs een rok aan.  Tot plots een verloren vogel bij een buur terecht gekomen was.  Daar moest mijn vader als kanariedeskundige natuurlijk bijkomen.  Maar die viel onmiddellijk door de mand, want zo’n kanarie had hij nog nooit gezien. Van het een kwam het andere,  en omdat men absoluut wou weten wat voor een kanarie het was, begon onze Swa te lezen.  Na raadpleging van de bestaande literatuur werd aangenomen dat het een goud agaat betrof.  Ge moet niet vragen hoe amateuristisch de kanariesport toen beleefd werd.

Uit heel deze geschiedenis is maar een feit echt belangrijk, namelijk “IK WAS VERKOCHT”. 

Bruin Geel

Bruin Geel ivoor

Theoretische althans, want ik had geen vogels en had er toen ook geen tijd voor.  Studeren, voetballen en uitgaan, met tussen door een legerdienst, daar konden geen vogeltjes bij.  Maar in mijn kostbare vrije tijd werkte ik me in in de erfelijkheidswetten van Mendel en de verervingen van kleurkanaries.  Met wisselend succes probeerde ik mijn vader te overtuigen om het een of het andere uit te proberen.  Maar die was meer gefocust op een goede uitslag op de  TT’s.  Uiteindelijk heeft hij in de loop van de jaren ongeveer alles gekweekt.  En daar heb ik natuurlijk rijkelijk van kunnen profiteren, ook na mijn huwelijk, zowel om de stiel te leren (lees : de erfelijkheidsfactoren), als het financiële aspect (lees : ik mocht geregeld wat vogeltjes voor eigen gebruik uitkiezen). En dit met wisselend succes.

25 jaar geleden op onze eerste tentoonstelling ging ik hoge toppen scheren.  Ik kende immers theoretisch alles van kanarievogels en mijn vader behaalde  redelijk goede  resultaten op tentoonstellingen.  Ik werd dus “voorlaatste”.  Beginnende liefhebbers moeten dus goed begrijpen dat goede resultaten op de TT’s niet kunnen met een beetje  kennis en  wat vogeltjes uit de volière.  Er is veel meer voor nodig.  En vooral de kunst om vogels te kweken volgens de standaardeisen is een grote uitdaging.

Met de jaren haalde ik ook enkele goede uitslagen, zoals een  keer goud en een keer brons op bekende kanarietentoonstelling van de V.v.K.N. te Geel. Dit is ondertussen al weer 20 jaar geleden.  Tegenwoordig mag ik een middelmatig liefhebber genoemd worden, die weliswaar er alles zal aan doen om de kleurslagen die ik het liefst zie op een economisch verantwoorde en diervriendelijke wijze te kweken en tentoon te stellen.

Thans gepensioneerd zijnde dacht ik:””Nu zal ik er eens een lap op geven”.  Ik dacht beter te gaan kweken en massa’s kampioenen te gaan spelen.  Maar dit draait zoals gewoonlijk anders uit, want een gepensioneerde heeft nooit  “geen tijd”.  En dat is nog waar ook, heb ik inmiddels ondervonden.    Maar nooit geen tijd hebben, is dat geen tijd hebben of altijd tijd hebben?  Denk daar maar eens over na. 

Bad Salsuflen

Napraten over bezoek W.K. Bad Salzuflen - Duitsland

Wat verwacht ik nog van de kanariesport?

Ik zou minstens nog veel plezier aan het kweken willen beleven.  En als dat lukt wil ik  graag nog een aantal goede uitslagen op de tentoonstellingen behalen. 

Het sociaal contact op de vogeltentoonstellingen is voor mij ook zeer belangrijk.  Het lullen over vogels, het discussiëren over de verervingen, enzovoort, het is erger dan bij duivenmelkers, maar oh zo plezant. Spijtig dat ge niet overal kunt deelnemen of  kunt gaan kijken.  ’n Mens moet keuzes maken en dat is niet altijd gemakkelijk.

Een ding wil ik toch nog meegeven aan allen die onze hobby in het hart dragen.  Wij maken momenteel moeilijke tijden mee.  Als we onze hobby wensen te behouden zullen er inspanningen moeten geleverd worden.  De jeugd zal aangesproken moeten worden en dat zal moeten gebeuren met diervriendelijke argumenten.  De tijden van de vogelvangst en de spreeuwen die als kwarteltjes geserveerd werden in de restaurants zijn al lang voorbij.  Zonder de jeugd zal de vergrijzing  de bovenhand halen. 

Ook de kleine liefhebber moet gewaardeerd worden.  Ik zeg altijd: “Als er geen kermiskoersen zijn, zal  het rap gedaan zijn met de Ronde van Frankrijk”.  Wat bedoel ik daarmee?  Met een brede basis heeft men meer kans op veel en goedspelende liefhebbers.  En tentoonstellers die aan het staartje spelen moeten er ook zijn.  Iemand moet daar staan.  Niet iedereen kan winnaar zijn.    Als de kleine liefhebbers en de gewone tentoonstellingen er niet meer zijn, wat dan?  Dus grote liefhebbers denk er eens over na en misschien kunt u eens deelnemen aan enkele gewestelijke tentoonstellingen in uw streek.  Samen met een goede jeugdwerking zal dit de enige manier zijn om onze hobby in stand te houden.  Ik zeg dus niet uitbreiden, want die goede tijd is voorbij.

Steeds bereid tot .....

 

Met sportieve  groeten.

François.

01:44 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (5) | Tags: wo 017, stamnummer |  Facebook |

13-05-06

LID: WO 070 - Walter Van de Wiele

¨       Stamnummer WO 070 :

Naam: Van de Wiele Walter

Geboren op: 06 maart 1952

Woonplaats: Adolf Mortelmansstraat 114 - 2160 – Wommelgem         

Gsm: 0474/79.38.74  

Hobby: Gevarieerde soorten vogels kweken waaronder;

Europese vogels: Barmsijs Cabaret – Goudvink – Cini – Kruisbek

Kleurkanaries: Lipochroom Geel – Lipochoom Wit recessief – Satinet Wit Recessief – Isabel Wit

Postuurkanaries: Fife Fancy – Gloster Consort en Gloster Corona  

Aangesloten bij: 

-        Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem : Lid sedert +/-1990

-        Speciaalclub: K.E.V. (Kweekgroepen Europese Vogels) reeds een drietal jaren.

Nestje cabaret barmsijzen
 

We maakten een afspraakje met Walter en stelden hem over zijn hobby enkel vragen. Hieronder vindt u de ongecensureerde spontane antwoorden.

Hoe lang kweek je al vogels Walter? 

Ooo.., Zowat gans mijn leven, van thuis uit leerde ik omgaan met vogels. Vader was ook een fervent vogelliefhebber en heeft zijn kennis plichtgetrouw op mij overgedragen.

Weet je nog met welke vogels je bent zelfstandig beginnen kweken? 

Jawel, dat waren gele kanaries en Noordse barmsijzen hiermee deed ik ervaring op om later ongeveer 15 jaar geleden het wat ernstiger aan te pakken.

Wat was 15 jaar terug de aanzet om het over een andere boeg te gooien? 

Doordat ik me bij V.V.W., onze club, aansloot vergaarde ik nog meer gespecialiseerde kennis. Het bijwonen van voordrachten en vooral ook gesprekken met andere leden van de club verruimde mijn kijk op deze hobby. Zo wou ik ook wel eens aan enkele tentoonstellingen deelnemen om te weten hoe mijn gekweekte vogels beoordeeld zouden worden. Van het één kwam het ander en ik doe dit nu nog altijd met wisselende resultaten! Regelmatig enkele echte Ups maar ook wel eens Downs!

Dat was meteen het antwoord op de volgende vraag! Wanneer ben je beginnen deel te nemen aan tentoonstellingen? Bij benadering dus begin negentiger jaren, da’s al een hele poos!  Wat geeft je het genoegen aan vogels kweken? 

PLEZIER! Ik kan toch niet stilzitten en ik voel me er goed bij wanneer ik die pieterige kleine wezentjes zie opgroeien tot volwassen op kleur zijnde vogels. Dat vind ik een hele belevenis, een klein wonder, waaraan ik graag wat vrije tijd spendeer.

Walter kweekt ook kanaries

Kruisbekken kweken? Hoe kom je erbij? 

Heel simpel! Kruisbekken trokken al een hele tijd mijn aandacht tijdens de bezoeken die ik bracht aan vogelbeurzen.  Maar steeds vond ik de vraagprijzen te hoog om over te gaan tot aanschaf. Tot dat ene zwakke moment zo’n 4 jaren geleden waarop ik een koppel voor een redelijk prijsje op de kop tikte. Later bleek dat het hier waarschijnlijk om gevangen exemplaren ging, tot op heden is het me nog niet gelukt ermee te kweken.

 

Twee jaar terug, 2004, leerde ik Johan Van Ongeval kennen. Deze man heeft al 15 jaar ervaring met het kweken van kruisbekken en verkocht me een stel met mondelinge garantie op een succesvolle kweek. Het ging hier over vogels met eigen kweek garantie! En kijk, anno 2006 mijn eerste kweek met de kruisbek, 4 mooie gezonde jongen vliegen vandaag 08 mei dartel door de kweekbox.

 

Voer je deze vogels iets speciaals,Walter? Speciaals? Neen, alleen wel een aangepaste voeding natuurlijk! Vanaf december verstrek ik zowat alle denkbare dennenzaden die er te krijgen zijn. Ook zorg ik ervoor dat mijn kruisbekken altijd wat te knabbelen hebben, ik strooi kilo’s dennenappels in de volière meestal met takken en al!! Vanaf januari voer ik ze bijna uitsluitend aleppo. 

Aleppoden

Voor de kenners: zaden van de aleppoden of Pinus halepensis met zijn zilverwitte stam. De bast is eerst zilvergrijs, later roodachtig bruin van kleur en heeft diepe groeven. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de Aleppoden ligt rond het oostelijk Middellandsezee bekken: Syrië (Hier ligt ook de stad Aleppo) tot Libanon. Tegenwoordig is deze den in bijna alle landen rondom de Middellandse Zee ingeburgerd, als bosboom of als sierboom. De boom kan een hoogte van 20 m bereiken. De kroon is onregelmatig afgerond. De twijgen zijn lichtgrijs en kaal. De naaldvormige, 6-15 cm lange bladeren zitten paarsgewijs aan korte loten. Aan de tak uiteinden zitten in een groot aantal bijeen de mannelijke kegels. De vrouwelijke kegels zijn klein en tijdens de bestuiving rood. De rijpe kegels hangen aan enkele cm lange stelen. Ze kunnen goed tegen de droogte. Het hout is harsrijk en levert terpentijn.

Bereiding van het kruisbek voer
Je kweekt ook kanaries, leg je er wel eens eieren van bv barmsijzen onder?
 

Neen, niet van de barmsijzen, dat is niet nodig die kweken haast als muizen! Ik moet nu niet overdrijven! Wel gebeurt het dat ik de fife fancy’s gebruik als pleegouders voor een goudvinkenstel waar er wat mis loopt. Omdat ik met de Cini’s, die nieuw op het hok zijn gehaald, nog geen kweekervaring heb is het mogelijk dat de fife kanaries ook hier hulp kunnen brengen. Afwachten dus.

Recessief Witte kanaries

Wat vinden de andere gezinsleden van je hobby, wordt wel eens een handje toegestoken?

 

Mijn Marcelline en onze Christophe helpen vaak met de verzorging van mijn vogels. Dan mag ik zeker aannemen dat ze er positief tegenover staan dat ik vogels kweek. Anders zouden ze dat toch niet doen denk ik. Mocht ik geen hulp krijgen dan zou ik geen vogels meer kunnen houden. Wanneer we bijvoorbeeld eens op vakantie gaan dan neemt onze Christophe de verzorging spontaan op zich. Bij sporadische afwezigheid kan ik gelukkig altijd rekenen op mijn Marcelline. Bij deze gelegenheid dank ik hen beiden daarvoor meteen!

 

Ben je tevreden over je lidmaatschap bij de Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem waar je overigens bestuurslid bent, niet? Zou je iets willen veranderen?

 

In het algemeen ben ik zeker tevreden over onze clubwerking. Dat wil niet zeggen dat we er niet verder werk moeten van maken. Het kan altijd beter, niet? Bestuurslid? Inderdaad, al een hele poos ben ik één van de drijvende krachten achter de schermen. Samen met de andere mensen van het bestuur zorg ik ervoor dat onze club draaiend blijft. Er zijn tegenwoordig maar weinig liefhebbers die zich geroepen voelen om een bestuursfunctie waar te nemen.

Of ik iets zou willen veranderen? Ja! Alleen besef ik dat de oplossing niet voor de hand ligt, Ik wil meer volk (leden) op onze activiteiten! Ik betreur de matige belangstelling daarvoor maar hoe lossen we dat op?

 Is er nog iets dat je kwijt wilt? VERTEL! 

Jazeker! Ik tracht het beleven van mijn hobby zo eenvoudig mogelijk te houden. Aangezien ik naast de vogels nog in andere verenigingen actief ben wordt de beschikbare tijd gedeeld en zo efficiënt mogelijk gebruikt. Een voorbeeld daarvan uit de praktijk;

Mijn kanaries zijn gewend om droog CéDé eivoer met daaronder een beetje Breedmax gemengd aan hun jongen te voederen. En dat geeft geen problemen.

 Geen geheimen

 

Omdat er nogal wat recessieve bij zijn krijgen ze wel op regelmatige basis extra vitaminen A door het drinkwater.

 

De Europese voer ik Universeel paté van Orlux gemixt met CéDé eivoer voor wildzang en ook het voedingssupplement Breedmax. Diepvries pinkies en buffalowormen zijn tijdens de kweek niet weg te denken van het menu.

Uiteraard zijn de aangepaste zadenmengelingen altijd voorradig naast een gevulde drinkfontein.

Als laatste vraag willen we graag van je weten waarom elke vogelhouder of kweker lid moet worden van de Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem? 

Ha, Haaa!!! Hier komt de aap uit de mouw! Wel, ik zal het je eerlijk vertellen.

De mensen van onze club doen er geen doekjes om, ze geven raad aan ieder die hulp zoekt. Beginner, gevorderde en specialist, allen zijn welkom en zullen met raad en daad geholpen worden bij het beleven van hun hobby! Deze openheid waar geen plaats voor geheimen en truckjes is levert op termijn echte vogelliefhebbers deze naam waardig.

 

Walter, bedankt voor de medewerking en dat de kweek verder nog vruchtbaar mag verlopen. Het gaat je familie en je vogels goed!

  De interviewer.         

 

 

15:52 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (4) | Tags: stamnummer, wo 070 |  Facebook |

01-05-06

 LID: WO 100 - Guido Verswijvel

Voorstelling leden van de V.V.W. Op termijn trachten we een korte profielschets van zoveel mogelijk leden te verzamelen. Natuurlijk is iedereen vrij in het meedelen van persoonlijke gegevens. Hierdoor krijgt onze blog bezoeker een beeld van welke vogelliefhebbers hun gading vinden binnen onze club.

   

¨       Stamnummer WO 100 :

 

Mijn Naam:              Verswijvel Guido.

Geboren op            01 mei 1956

Geboorteplaats      Ranst

Woonplaats:             Nijverheidsstraat 32

                               2160 – Wommelgem

                               Gsm: 0473-87 05 09

Hobby:

Kleurkanarie boer met ambitie die onderstaande kleuren kweekt

 Zwart Geel – Zwart Wit – Vetstof Geel ook Ivoor – Agaat Opaal Wit recessief                

Aangesloten bij: -       Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem : Lid sedert   1999-       De Goudvink : lid sedert 1996 -       Kleurkanarieclub Land Van Aalst-       V.v.N.K. Geel
 
 

Voorstelling:

De belangstelling voor dieren in het algemeen is me aangeboren. Van konijnen, witte en zwarte muizen, egels, zoetwatervissen, roodwang schildpadden, sier en reisduiven, cavia’s en wandelende takken nam ik in het verleden de verzorging op mij tot het keerpunt kwam.

Recreatief vogeltjes houden: 1989 – 1994

Deze vogelhobby evolueerde via het stadium van gezelschapsvolière bevolkt door Europese naar de gespecialiseerde kleurkanarie kweek die ik nu fervent beoefenen.

 

Het begon serieus te worden : 1995

Nestcontrole ook op 01-05-2006 

Verwijzing naar Link: Skyblog de verswijvelw : Verswijvel Werenfried - profiel Werenfried Verswijvel (scroll omlaag)

Mooie eitjes ! alles ok

Huidige intensiteit beleving hobby: 2006

Momenteel in de kweek 60 kweekkoppels, 19 koppels naar lipochroom Geel ook ivoor. Tevens 17 koppels voor Agaat Opaal Wit recessief maar ook enkele daarvan voor Agaat Opaal Geel, 1 koppel Agaat Wit recessief, 3 koppels Bruin Geel intensief en 20 koppels voor Zwart Wit en Zwart Geel. 

 

De betrachting om enkele degelijke tentoonstellingvogels bij elkaar te kweken, die op elke wedstrijd kunnen meedingen naar een eventuele medaille of kampioenprijs, zou hiermee bewaarheid moeten worden. Naargelang de gekweekte kwaliteit zal de kweekbezetting evolueren in de één of andere richting.

 

Doelstelling naar de toekomst:

Jaarlijks is het de bedoeling deze 60 koppels terug te dringen tot een 40 tal. Voorlopig is dat er nog niet van gekomen. Ik ambieer de slogan “ Met minder maar beter “. Uitgevoerd in de praktijk moet dit eerst de vogels en daarna het baasje ten goede komen.

Vandaag 5de eitje gelegd

omdat onze altijd verder ontwikkelende kleurkanarie hobby steeds meer en meer een doorgedreven opvolging behoeft wil ik mezelf verder blijven vormen door o.a. het bijwonen van spreekbeurten, lezen van publicaties, onderlinge gegevens uitwisseling met kwekers en vooral de praktijkervaring. Het ligt voor de hand dat uit de praktijk vergaarde kennis met graagte overgebracht wordt op jongeren en beginnende kleur kwekers. Spontane ontstane contacten dienen dus verder te worden onderhouden en nieuwe bronnen aangeboord. De inspanningen daarvoor moeten ononderbroken worden verder gezet zodat onze hobby op de wat langere termijn niet teloor gaat. Hiervoor wil ik me inzetten!  

 Met vriendelijke groet, Guido     

09:23 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (6) | Tags: stamnummer, wo 100 |  Facebook |