15-05-08

V.V.W. - Nieuwsbrief - 3 - 2008

Nieuwsbrief - 3 - 2008

Wommelgem, 14 mei

Zonnetje          Beste vogelvrienden,

Intro.

Vorige nieuwsbrief beloofde ik lenteweer. Dat was gelogen, buiten wijst de thermometer momenteel op het noorden en in de schaduw 24° C. aan. Dat lijkt me zomer! Wellicht hebben sommigen onder ons het tijdens de kweekperiode liever wat minder warm. Het zou allicht onze vogelhokken wat comfortabeler maken. Niet iedereen beschikt over een goed geïsoleerd vogelverblijf.

Nare gevolgen daarvan kunnen o.a. zijn; het uitdrogen van de eieren door de lage luchtvochtigheid, het verschafte opfokvoer droogt snel uit en sommige poppen compenseren dit door hun drinkflesje te plunderen. Een geluk bij een ongeluk dat het zo droog is momenteel, mocht bij deze temperatuur ook nog eens een hoge luchtvochtigheid heersen. Je zou de luizen (mijten) nogal zien tieren! Nu kunnen we dit gelukkig nog wat binnen de perken houden.

Voordracht, Paul De Nil - vrijdag 30 mei, 20.00 uur.

Onze club nodigde de heer De Nil uit voor een voordracht. Het onderwerp "Licht en luchtvochtigheid in onze vogelhokken en behandeling van het drinkwater(aanzuren appelazijn) voor onze vogels" is geschikt voor ons allen.Hygrometer
Wie graag iets meer hierover opsteekt mag deze uiteenzetting niet missen! Héél zeker zal het de meeste onder ons ernstig tot nadenken stemmen. Dit thema belangt de kwekers van alle vogelsoorten aan, van kolibrie tot struisvogel. Die avond mag U een staal van je drinkwater meebrengen om te laten analyseren.Ph TEST

Plaats van het gebeuren: zaal 6 van Parochiecentrum "Familia" Adolf Mortelmansstraat 18 te Wommelgem - 2160 (aan de zaal van onze T.T., parkeren kan dus vlak bij de deur)

Alle vogelliefhebbers, vrienden en kennissen worden vriendelijk uitgenodigd. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Jaarlijkse V.V.W. uitstap, zaterdag 21 juni 2008.

Wie gaat met ons mee op stap? We deden ons best en hopen dat het gearrangeerd programma voor ieder van jullie iets interessants bevat! Zie ons programma:

  • Bezoek Fruitbedrijf " Vanhellemont ", vanaf +/- 9.00 tot +/- 12.00 uur.
  • All-Inn-Hoeve Picknick, omstreeks de middag maken we daarvan gebruik op het bedrijf.
  • Rondleiding met gids door de Nationale Plantentuin van Meisse. Duur 1.30 à 2.00 uur.
  • De deelnemingsprijs? 15,00 Euro p/p. Hierin zijn begrepen; de toegangsprijzen, parkeerkosten voor de wagens en de All-Inn-Hoeve Picknick.
  • Het budget van de clubkas laat wel de ruimte om de gids tijdens het bezoek aan de plantentuin voor haar rekening te nemen!

Vertrek om 8.00 uur op de parkings aan het ronde punt. Hoek, Dasstraat-Handboogstraat en Smisstraat-Hoevenstraat te Wommelgem met eigen wagens.

bezoeker_smet1

Opgelet:

Inschrijven voor deze activiteit is noodzakelijk!

Om de verplaatsing tijdig te kunnen organiseren en het reserveren van de Picknick mogelijk te maken, verzoeken wij dat deelnemers zich melden bij één van onze bestuursleden.

Graag uiterlijk op 11 juni 2008. Je kan ook On-Line inschrijven. Zie catagorie: Formulieren.

Uiteraard zijn we die dag sterk afhankelijk van de weergoden. Aangepaste kleding kan dus geen overbodige luxe zijn, denk daaraan! Breng alvast ook nog een goed humeur mee. We maken er met zijn allen een dag van om lang te herinneren!

Na afloop van ons vast programma voorzien we zoals gebruikelijk de mogelijkheid om ergens een avondmaaltijd te gebruiken. Iedereen heeft de vrije keuze om al dan niet hieraan deel te nemen. Gewoonlijk evalueren we tijdens dit diner de gebeurtenissen van de dag. Het is altijd een gezellige maar serene bedoening.

Clubnieuws.

Technische avond(voorheen voorkeuring)

In verband met deze activiteit verzoeken we onze leden om een lijstje op te stellen met vragen over alles wat het tentoonstelling gebeuren omvat. Bezorg deze hete hangijzers vanaf nu aan onze bestuursleden. Vragen worden aanvaard tot 20 augustus 2008.

Op bewuste avond trachten we dan een oplossing aan te bieden voor ieders vragen en of problemen. Werk hier aan mee, we kunnen er met ons allen tijdens het tentoonstelling seizoen beter mee voor de dag komen. Die avond mogen uiteraard ook vogels worden meegebracht. Meldt even de soorten die je zal aanbieden. We komen hierop later nog terug in onze volgende nieuwsbrief!

Verslagje van Ornithologische quiz te Katelijne Waver op 05/04/2008.

Bij aankomst in de zaal omstreeks 19.45 uur stelden we onmiddellijk een hoge opkomst vast. We begroeten Petra en Frank die opdoken uit de menigte. Beiden vervolledigden ze samen met Ludo, François en Guido ons team tot een waardige quizploeg. We maakten in het geroezemoes mekaar duidelijk dat er ongetwijfeld veel ploegen zouden zijn dit jaar. Nadat nog even de spelregels in het kort uit de doeken werden gedaan door Guido Ceulemans, organisator, kon worden van start gegaan. Er werden vragen gesteld over de meest uiteenlopende onderwerpen maar alles wel degelijk steeds verband houdend met vogels in het algemeen. Soms kon je het zo gek niet verzinnen maar toch? Moest je maar een antwoord formuleren op je deelnemingsblad.

Het leek een ronde of twee dat we het nog niet eens zo slecht deden. Afwachten of dat zo zou blijven! Tussen de spelronden door dwaalden de ogen richting menigte; véél bekende gezichten werden gespot waaronder ook een hele resem keurmeesters. Nu en dan mochten we genieten, neem dit met een korrel zout, van één of andere mysterieuze versnapering waar we dan een antwoord op de vraag mee dienden te achterhalen. Ook kwam het er bijvoorbeeld op aan om een reeks zaden te herkennen die in een fontein tot mengeling waren samengeperst.

Dus echt alle aspecten van onze hobby kwamen aan bod. Uit de vragenzee leerden we bv. " Hanenlek " bleek een kring te zijn waar hanen mekaar bekampen? Dat zal dan zijn zeker! Nog, Noë liet eerst een raaf vliegen, maar nadat deze niet terugkwam probeerde hij met méér succes een duif. Het geheel werd geanimeerd door de vragenlezer van dienst. Die zette d.m.v. een aantal grapjes alle teams nu en dan op het verkeerde spoor. Om de kassa van de organisatoren te spekken mocht een tombola tijdens de pauze niet ontbreken. Hier tegenover stond wel een mooie prijzentafel ter beschikking van de gegadigden. Onder meer zakken zaad, groenten en fruitkorven enz., de schiftingsvraag winnaars mochten zich verblijden met een jaar abonnement op " Natuur in huis " Zij benaderden met 385 het dichts het aantal kleine spullen die in een literse drinkfles waren gepropt.

Uiteindelijk behaalden we een verdienstelijk resultaat we eindigden op de 11ste plaats van de 29 ploegen die deelnamen. Met drie kanariefreaks en twee parkieten liefhebbers in ons team moesten we erkennen dat zij die een beter uitgebalanceerde ploeg hadden afgevaardigd meer gescoord hadden. Maar we beleefden een lange gezellige avond die er omstreeks 0.30 uur plaatselijke tijd opzat. Maak thuis de vrouwen maar eens wijs dat je gans de afwezige tijd je hersenen hebt gebroken!

Slim van Frank, die had zijn Petra meegenomen!  Silhouet - bosuil

De top 5 van het eindklassement:

  1. De Geelgors - Schellebelle
  2. De Vogelvrienden 1 - Essen
  3. De Zilvermeeuw - Hoboken, winnaars van de schiftingsvraag
  4. De Toeraco's - De Klinge
  5. De Retro's - Nijlen

Van welke vogel zie je hierboven het silhouet in de vlucht?

Nieuws van de A.O.B. federatie, afdeling Provincie Antwerpen.

Antwerpen staat op de 3de plaats in de rangschikking van, de meest aangesloten A.O.B. leden per provincie. Toestand per 31 maart 2008:

Oost-Vlaanderen

1861

Henegouwen

1400

Vlaams-Brabant

1593

Luik

1329

Antwerpen

1455

Namen

522

West-Vlaanderen

784

Waals-Brabant

352

Limburg

738

Luxemburg

204

Totaal Vlaams

6431

Totaal Waals

3807

Totaal: 10.238  + buitenlandse leden = Algemeen totaal: 11.370

1ste vogelverkoop, zaterdag 11 oktober 2008 van 10.00 tot 16.00 uur.

Hiervoor vragen we nu al de medewerking van onze leden. In de eerste plaats natuurlijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vogels kweekt om daarvan een deel te kunnen verzilveren tijdens deze verkoop. Maar toch niet het minst om mee promotie te voeren voor deze activiteit. Vertel het iedereen die het kan aanbelangen A.U.B. Hoe meer campagne ervoor zal worden gevoerd hoe meer kans op welslagen. Nodig zoveel mogelijk collega's uit om te komen verkopen en/of kopen.

Er zijn vanaf heden op het secretariaat strooibriefjes ter beschikking. Geef een seintje indien je er een aantal wenst te ontvangen om hier of daar promotie te gaan maken. Indien je zelf niet in de mogelijkheid bent dit te doen maar U heeft een ernstige suggestie, laat het ons gewoon weten dan zorgt iemand van ons bestuur daar voor!

Wist U dat?

We sedert kort er een nieuw lid bijhebben? Dhr. Julien Vanherbruggen uit Nukerke-Maarkedal(Oost-Vlaanderen) kwam onze rangen versterken. Julien is onder meer een fervent kleurkanariekweker, Phaeo wit, Isabel geel, Satinet wit, Agaat wit, Wit Rec., Zwart geel mozaïek, Agaat rrod mozaïek, Agaat topaas geel mozaïek zijn een aantal kleuren die hij op het hok heeft. U kan Julien contacteren o.a. via E-mail: julienvanherbruggen@telenet.be

We hopen alvast Julien op één van de komende activiteiten te mogen verwelkomen om beter kennis met hem te maken.

Er een bosuil rondvliegt ergens in deze nieuwsbrief? Meteen de oplossing van de quizvraag!

Waarom de buik van een dode kanarie paars kleurt? Telkens er op het hok een vogel naar de zevende hemel verhuisde was ik geneigd om de kleur van de buik te bekijken. Daaraan trachte ik de doodsoorzaak te achterhalen. Achteraf beschouwt waren deze pogingen gewoon zinloos! Er is vastgesteld dat elke dode kanarie reeds héél kort na het sterven een roodpaarse donkere kleur op de buik vertoont.

Dit is verklaarbaar als volgt; door het niet meer functioneren van de noodzakelijke organen treed snel afkoeling op in het vogellichaam. Daardoor beginnen o.a. onmiddellijk alle lichaamssappen te stollen. De in het lichaam aanwezige stof hemoglobine, geeft als het zuurstof heeft gebonden, het bloed een mooie heldere rode kleur. We zien in normale gezondheidstoestand een roze onderbuik met eventueel een aanwezig geelkleurig vetlaagje.

Is de zuurstof geruild voor koolstofdioxide, wat na het overlijden het geval is, dan wordt ook de kleur van het blOEd minder helder rood, de kleur wordt donkerder.

Sportieve groeten,

Het bestuur

 

14:16 Gepost door Mvg, het bestuur. in NIEUWSBRIEVEN | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pauldenil, uitstap, vogelverkoop |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.