20-03-07

Stamnummer - WO 026

Stamnummer WO 026:

Naam: Schaerlaeckens Walter

Geboren op:24-4-1957

Woonplaats: Peter Benoitstraat 24 2110 – Wijnegem 

Tel.: 0476 35 82 94

E- mail: walter.schaerlaeckens@skynet.be   

Hobby’s: Kleurkanaries kweken: Lipochroom Geel en Wit recessief, amateur videofilm producent.

Aangesloten bij:  Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem : Lid sedert 1993

Walter 1

Kennismaking:

Hoeveel jaar kweek je ongeveer al gele kanaries? Hoe ben je daarop gekomen!?
Het jaar 1993 startte ik met mijn vogelhobby. Heel simpel met 6 kweekbakjes Die aanvangsperiode werden bijna al de beginners fouten gemaakt die je kan bedenken. Laat ons stellen dat het leergeld was. Een jaar later evolueerde dit langzaam in de richting van de gespecialiseerde lipochroom gele kanariekweek. Ondertussen beoefen ik die zowat een jaar of 13 op enig niveau. Ik werd destijds besmet door een collega, vriend die kanaries kweekte. Hoe dat allemaal in zijn werk ging wilde ik ook eens uitproberen. Mijn persoonlijke karakter eigenschappen kon ik daarbij niet verloochenen… “ wat hij voor mekaar kreeg moest ik zeker ook wel kunnen “; haast ongemerkt raakte ik tot over mijn oren verstrikt in deze boeiende hobby welke ik momenteel beoefen met 32 gloednieuwe broedkooien. Hierbij kon ik niet altijd rekenen op 100% bijval van mijn overige gezinsleden.
Walter 2

Waar schafte je de toenmalige startvogels aan? Nam je destijds misschien contact met ervaren kwekers?

Zoiets ongeveer ja, de betere vogels die ik aanvankelijk kweekte waren gele kanaries. Die hebben destijds dus de basis gevormd om mee door te gaan. Toeval of niet? Dat was ook de kleur die ik het liefst onder ogen kreeg. Wel héél toevallig! De club waar ik me ondertussen aangesloten had, V.V.W. kende enkele geel kwekers met een pak ervaring onder haar ledenbestand. Die waren toen bereid om mij bruikbare vogels te bezorgen, zij hielpen me op de goeie weg.

Tussendoor wel eens iets anders gekweekt dan alleen maar gelen? Misschien wel Parkieten of zo?

Die parkieten vergeet dat maar! Zover ben ik nog nooit uit de bocht gegaan. Wel een zijsprongetje met Geel Ivoor en op dit moment met Wit Recessief. Kleurloze witten kweken lukt me wel maar ze naar het niveau van de gelen tillen ervaar ik als niet zo vanzelfsprekend. Witte kanaries naar de tentoonstellingen brengen kan ik ook net als éénieder maar ze zoals de specialisten leren wassen is de uitdaging. We gaan ervoor, met doorzettingsvermogen kom ik al een heel eind.

Walter 3

Gericht kweken naar Intensief of schimmel?? Wat  heeft uw voorkeur? Waarom?

Ikzelf beschouw de Geel Intensieven als de betere tentoonstellingsvogels. Hiernaar kweek ik dan ook vooral, dat betekent niet dat de schimmels geen aandacht meer krijgen. Zal ik je even vertellen hoe dat wordt aangepak?

Moet je doen Walter. Hierin zijn zeker onze kanariekwekers geïnteresseerd! Walter 6

Wel, het zit zo. Het ene jaar stel ik de koppels samen zoveel mogelijk intensief x intensief. Hieruit kweek ik natuurlijk ook nog schimmel exemplaren. Maar deze nateelt is merkbaar toch intensiever. Het jaar daarop koppel ik terug intensief x schimmel, hierbij bestaat geen voorkeur wie (man of pop) de schimmel of intensief factor draagt. Ik let wel tijdens het selecteren van de kweekvogels streng op het formaat. Trouwens iedereen weet dat wanneer je te intensief kweekt je kanaries verkleinen, dus opletten is de boodschap.

Een beetje diepgaander.

Nu wil ik het even over selecteren hebben. De selectie criteria? Wat prefereert? Houding, grootte, model, bevedering, intensiviteit, schimmelverdeling, kleurbezit, kweek kwaliteiten, gezondheid, afstamming, prestaties op T.T. of toch nog wat anders?

Mijn persoonlijke visie gaat als volgt, van doorslaggevend belang vind ik de afstamming. Dus het kweekboek is de leidraad. Prestaties op de T.T. schat ik hoog in. De keurmeesters genieten mijn vertrouwen en bepalen dus onwetend mee de vogels die later voor de kweek geschikt worden bevonden. Poppen die blijven meestal thuis en gaan niet naar de T.T. omdat ze maar zelden kunnen winnen van de intensieve mannen. Hierop is een ander selectiecriterium van toepassing. Ze moeten o.a. de juiste afstamming bezitten met daarbovenop voldoende eigenschappen uit je opgenoemde lijstje. Houding, grootte, model, bevedering, intensiviteit, schimmelverdeling, kleurbezit, kweek kwaliteiten en vitaliteit zijn, zoals genoemd, daarop van toepassing.

De selectie begint eigenlijk al in het nest, kort na de geboorte. Ik bekijk de jongen aandachtig bij het ringen en het voor mij op dat ogenblik grootste jong krijgt het hoogste ringnummer aan het pootje geschoven. Dus in principe is later dat jong het beste van het nest, tenzij ik me uiteraard vergist heb!

Walter 4

 Vraag je tijdens het selecteren wel eens hulp aan iemand?

Dit doe ik in eerste instantie zelf maar daarna komt de finesse. Het antwoord dan, jazeker! Iemand die me reeds jaren daarbij gewillig helpt is Ludo, Ludo Smits. Ik heb er al vanaf mijn aansluiting bij Voorkempense Vogelvrienden nauw contact mee. Ludo staat me bij met raad en daad waar nodig en neemt geen blad voor de mond. Dat vind ik nu juist zo belangrijk, hij maakt af en toe terechte opmerkingen die me toekomst gericht bijsturen.

Ik gebruik deze gelegenheid om hem daarvoor hartelijk te danken. Bedankt!  

Walter 5

ECHT diepgaand!

Heb je wel eens nood aan bepaalde voedingsupplementen of medicijnen om je stam vitaal en gezond te houden?

Eigenlijk niks speciaals, het is hier helemaal geen pillenwinkel of zo. Gewoon nu en dan een vitaminen preparaat door het drinkwater en een keertje of drie per jaar wat Baycox 2,5% om het gekende cocidiose onder controle te houden. Verder min of meer de weg van de natuurlijke selectie. Ik heb reeds lang achterhaald dat sporadisch voorkomende probleemgevallen altijd zwakke broertjes blijven en die kunnen helaas beter het hok verlaten. Ook ben ik door de jaren opvolging erachter gekomen dat de zwakste en daardoor waarschijnlijk ook de kleinste jongen uit het nest nimmer kampioenen worden op de T.T.

De laatste jaren is het een must om gele lipochroom kanaries op kleur te brengen met luteïne indien je op de wat belangrijkere wedstrijden wilt scoren. Hoe sta je tegenover deze trend?

Ik heb er niets op tegen. Iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om met luteïne zijn gele vetstofkanaries bij te kleuren. Het resultaat daarvan bevalt me wel en ik vind volledig doorgekleurde staart en slagpennen mooi.

Overigens welke kleurstof gebruik je daarvoor? Is de dosis een geheim? Hoelang voor de aanvang van de kweek verstrek je de uitgezochte poppen dit spul?

Walter 7
Mijn hulpmiddel is gewoon in de handel te verkrijgen. Ik gebruik van dat poeder de voorgeschreven dosis. Een weekje of drie voordat ik de stellen koppel word het verstrekt door het eivoer om mijn kanaries aan het smaakje te laten wennen. In zogezegde wondermiddelen geloof ik niet zo.

Ik neem aan dat je daarmee de luteïne in de eieren wilt hebben zodat meteen vanaf de geboorte de jongen reeds voldoende kleurstof bezitten. Wanneer stop je met de toevoeging? En waarom?

Ik betwijfel of die kleurstof echt invloed heeft op de gevormde eicomponenten. Daarover zou ik graag wetenschappelijk bewezen informatie ontvangen. Ik vraag me trouwen af waarom sommige vogels beter kunnen bijgekleurd worden dan anderen. Nemen ze de kleurstof beter op of eten ze gewoon meer kleurstof? Zo gauw de pennen helemaal van lengte zijn stop ik met de toevoeging. Een kleine opmerking hierbij, mijn overjarige tentoonstellingsvogels krijgen nooit kleurstof door de voeding, omdat ze de hele zomer bij de jonge vogels in de buitenvlucht verblijven..

Het zal wellicht gebeuren dat jongen wat veren en of pennen verliezen tijdens het opgroeien. Heb je om dit tot een minimum te herleiden bepaalde technieken, hulpmiddelen of iets dergelijks. Kortom wat doe je om verenplukken tegen te gaan? Heb je in de praktijk ondervonden of selectie helpt?

Door observatie en daarna beredenering stelde ik vast dat kanaries nieuwsgierige gewoonte dieren zijn. Jongen leren dus snel en instinctief gedragingen van elkaar en van hun ouders. Ik zorg er dus voor dat ze vooral geen slechte mannieren aan elkaar doorgeven. Indien ik wan gedrag vaststel van het een of het ander individu, wordt dat bewuste exemplaar meteen uit de vlucht verwijderd en in een aparte kooi gehuisvest. Wat ik ook nog wel eens doe is het volgende. Wanneer ik een respectabel aantal jongen van ongeveer gelijke leeftijd heb, zet ik die samen met de poppen in een ruime vlucht. Zo rond de 19de dag. De poppen blijven dan ongeveer een week gezamenlijk bij de jongen. Zij voeren hun jongen verder naar de zelfstandigheid en azen daarbij zonder onderscheid ook jongen van andere nesten. Tijdens deze werkzaamheden maken ze weinig of geen aanstalten om nest te bouwen dit heeft tot gevolg dat ze de jongen onaangeroerd laten.

Na dat weekje buitenverblijf in de vlucht zet ik de poppen terug in de broedkooien waarin ze verder gaan met de bouw van het volgende nest, de cyclus gaat gewoon voort. Zij het dan met een weekje vertraging maar zonder verenpikken. Met dit systeem heb ik goede ervaringen.

Voeding, een belangrijk gegeven volgens jou?

Gezonde voeding, voedzaam en rijk aan alle nodige elementen. Ze krijgen van mij tussendoor wel eens een gepeld zonnepitje als snoepje. Tijdens de kweekperiode verstrek ik kiemzaad.

Hygiëne vind ik een evenwaardige belangrijkheids graad hebben.

Prettige dingen.

Je neemt niet zo vaak deel aan tentoonstellingen, door gebrek aan tijd? Of zit daar meer achter?

Ja, mijn beroepswerkzaamheden verlenen me weinig geschikte tijd. Hoewel ik de keuring belangrijk vind speel ik hooguit een wedstrijd of 3 per tentoonstelling seizoen. De familie houdt me liever thuis. Als ik dan toch eens de deur uit ga gebruik ik die tijd om sociale contacten te onderhouden.

Ik weet dat je overal met je gelen kan uitpakken zonder dat je beschaamt hoeft te zijn. Resultaten uit het verleden bewijzen dat. Noem er eens enkele waar je de herinneringen van koestert. Wat was de mooiste?

Walter 8

Mijn eerste kampioen in 1996 zal ik nooit vergeten nota bene met een pop! In 2000 een GOUDEN medaille met een GEEL Ivoor op de Internationale show van Kleur Kanarie Club Brabant en nog 2 X 90 punten, een Geel intensief en een Geel schimmel vind ik ook nog het onthouden waard.  Dat jaar behaalde ik tevens een Provinciaal kampioenen titel. Verder nog een heleboel kampioenen op lokale tentoonstellingen.

Er zijn zeker na al die jaren leuke en/of onaangename dingen gebeurt in verband met je hobby. Vertel! Misschien heb je wel een anekdote die je nooit vergeet.

Jaren geleden jaagde ik eens meer dan 2 km door de mals groene weiden achter een ontsnapte kanarie. Met de schepzak in aanslag kon ik hem van dichtbij verschalken net tussen twee koeienvlaaien in. Je had echter mijn schoeisel moet zien!!! Altijd maar mijn oogjes gericht op het vogeltje snap je wel?!!

Walter 9
Nee, nu serieus, al is voorgaande wel echt gebeurd. Vorig jaar ving ik hier vlak voor mijn hok op het gazon één van mijn betere tentoonstellingsvogels terug. Uitgebroken langs het deurtje van zijn T.T. kooi. Je weet, er zijn ook kanaries die handig dat metalen draadje weten te  manipuleren. Minder geluk had ik vier jaar geleden. Een invasie van vedermijt. Volgens mij haalde ik de oorzaak ervan zelf in huis. Ik gebruikte die periode in de omgeving gehaald Rijnzand als bodembedekking in de kooien. Ik kon geen andere oorzaak achterhalen. Hiermee wil ik niet zeggen dat zand in het algemeen daartoe de aanleiding zou zijn. Neen, met gebrand en ontsmet zand uit de handel kende ik nog nooit problemen. Voor de rest heb ik nog geen noemenswaardige problemen gehad.

De Finesse.

Hoe loods je je kanaries de rui en nadien de rustperiode door?

Ze krijgen beschikking over ruime luchtige vluchten. Goede voeding en regelmatig badwater. Overbevolking wordt op elk tijdstip uitgesloten. Mijn mindere vogels gaan zo snel mogelijk weg.

Wisselbroed of kweken per koppel?

Wisselbroed, waarbij  zo weinig mogelijk mannen worden gebruikt.

Heb je wel eens hinder van het fenomeen dat een door jou samengesteld koppel niet zo goed van karakter bij elkaar past en dus voor heibel zorgt in de kweekruimte? Hoe los je dat op?

Ervaring leerde me gebruik te maken van lepe trucjes. Meestal lukt het me dan wel om uit de minder goed overeen komende stellen toch jongen te fokken. Trucks: De man bij de pop plaatsen net voor het licht aan of uit gaat. Ik plaats de mannen ook zoveel mogelijk gelijktijdig bij de poppen. De versierkunstjes van de mannen wekt op deze mannier bij meerdere poppen de drift naar een hoogtepunt. Zo wil een wat lastiger pop zich wel eens laten trappen bij het aanhoren van het paringsgeluid van haar buren.

Heb je wel eens kweekkooien tegenover elkaar staan gehad? Met welke gekende gevolgen?

Neen, mijn kweekkooien staan op een lijn tegen de muur. Dus daar heb ik geen ervaring mee.

Gebruik je in de kweek factoren zoals er bv zijn; ivoorfactor, inofactor, rec. witfactor en albinofactor met de daaraan gekoppelde kenmerken om die bewust in te kweken? Hier bedoel ik mee dat bij wijze van voorbeeld - de inofactor de kleurdiepte doet toenemen, - de ivoorfactor toch wel van invloed zou kunnen zijn op de structuur van de veren. Mijn persoonlijke mening; de rec. witfactor heeft een verhelderend effect. Dit veroorzaakt mogelijk een reducering van het gele lipochroom en tast misschien wel de kwaliteit daarvan aan.

Ook hier moet ik je teleur stellen. In het verleden leerde ik van kwekers waarmee ik contacten onderhield om dat niet te doen. Op hun advies kweek ik mijn Gele kanaries zuiver (homozygoot). De periode dat ik ook wat ivoren kweekte was dat volledig gescheiden van mijn klassieke vogels.

Wat is je bekend van de blauwfactor, en de invloed op lipochroom gele kanaries?

Walter 10
Maakt dat nog wat uit nu we onze lipochroom kanaries bijkleuren? Mijn mening, is dat niet belangrijk meer, trouwens door toevoeging in het eivoer van kleurstof is het resultaat toch mede afhankelijk van wat je gebruikt hebt, niet? Bovendien is de vorm zeker zo belangrijk

Hierna volgt door de interviewer een beknopte uiteenzetting over de werking van de optische factor. Deze uiteenzetting wordt afgesloten met de woorden “ de plaats waar lucht zit kan niet worden ingenomen door een vaste stof “, “ ook niet door een vloeistof “.  “ Daarvoor moet eerst de lucht verwijderd worden “.

Walter 11

Vind je gele kanaries bij uitstek een geschikte kleur voor beginners? Alles in ogenschouw genomen ik eigenlijk niet of heb ik het mis?

Toch wel vind ik. Ze kweken mijn inziens probleemloos en er is dus weinig uitval tijdens de opgroeiperiode. Das toch belangrijk om beginners te stimuleren! O.K. ik geef toe indien je naar wedstrijdvogels kweekt heb je natuurlijk wel een kleurslag gekozen waarin je geweldig veel concurrentie mag verwachten. Op tentoonstellingen zijn in de reeksen; Lipochroom Geel intensief maar ook Geel schimmel meestal het grootste aantal vogels ingeschreven. Dit maakt het dan weer wat moeilijker om te presteren. Maar dat is de uitdaging hé! 

Slot.

Heb je suggesties naar ons bestuur toe om leden te werven? Hoe kunnen we volgens jou jongeren warm maken om vogels in het algemeen te gaan houden en kweken?

Moeilijk! Ik denk niet dat je mensen zomaar kan aanzetten tot het houden en of kweken van vogels. Dus denk ik ook niet dat een bestuur daar wat kan aan doen. Het is naar mijn mening de kunst van een club om te overleven. En daarom moet veel service worden verleend aan de leden. Ik moet bekennen dat ik bij de Voorkempense Vogelvrienden altijd goed geholpen word, dus de service is daar prima!

Ik ben van gedacht dat we beter sterke clubs hebben met voldoende spelende leden en daarvoor kan mijn inziens mogelijk gepraat moeten worden over bepaalde samenwerkingsverbanden. Ik zie daar geen problemen rond “ hoe meer zielen hoe meer vreugde “ zegt het spreekwoord. Dat daarvoor persoonlijke belangen aan de kant moeten worden gezet lijkt me vanzelfsprekend. Maar een club is toch een vereniging van mensen die in teamverband samenwerken niet?Nogmaals, ik weet uit ervaring dat ik als beginnende liefhebber heel goed begeleid ben geworden door het clubbestuur. Zowel met goede tips als in aankoop van goede betaalbare vogels. Dus wil ik langs deze weg alle liefhebbers die zich niet zo door hun club gesteund weten, aanraden om zich aan te sluiten bij de V.V.W. !!!

Komt onze federatie quasi service, informatie e.d. je naar jou mening genoeg tegemoet?

Ik vind van wel, ik heb nog geen problemen gehad. Wel heb ik gemerkt dat de A.O.B. werk heeft gemaakt van haar website. Dat is positief, iedereen moet meewerken aan de vooruitgang.  O, wat anders, ik wil wel even kwijt dat volgens mijn bescheiden mening er veel te veel tentoonstellingen worden georganiseerd. Ik begrijp best dat iedereen zijn graantje tracht mee te pikken maar de aardigheid is er daarbij al lang vanaf gegaan. Misschien lost zich dat in de toekomst wel vanzelf op.

Ik hoorde in je vorig antwoord dat je ook gebruik maakt van het internet, om je kennis up-to-date te houden? Enkele aanbevelingswaardige sites?

Ja, een aanbevelingswaardige website vind ik die van “ Wout Van Gils “ je vind er echt alles in verband met kanaries.

http://users.skynet.be/woutvgils/

Walter 12

Heeft u naar de toekomst nog bepaalde doelstellingen op je verlanglijstje staan? T.T resultaten – aanschaf vogel(s) – kweekresultaten – of iets anders.

Natuurlijk! Wie wil bijvoorbeeld niet graag een gouden medaille winnen op het W.K. of op de tentoonstelling van de VvNK. ? Ik uiteraard wel, toch blijven beide voeten op de grond want ik ben een realist en begrijp dat het allemaal niet zo gemakkelijk is. Ik ben en blijf een kleine kweker. Hoewel ik de echte grote kwekers wel bewonder. We doen ons best!

Ben ik nog iets vergeten te vragen wat volgens jou belangrijke informatie kan zijn?

Och, wat is belangrijk? Je vroeg niks over mijn andere hobby, filmen. Ik doe aan amateur video filmen. Ik heb me eigen gemaakt om de opnamen met de pc te bewerken. Hier kruipt uiteraard ook een heel stuk van mijn vrije tijd in, het pleziert me om met Pinacle Studio 9 (en/of 10) videofilmpjes te monteren die ik dan wel eens plaats op het internet. Een groot voordeel van deze hobby, je kan dat doen wanneer je wilt. In mijn geval bijvoorbeeld ook als de kanaries slapen. Je kan er sommigen bekijken op You-Tube; onder andere van de tentoonstelling in Wommelgem en van mijn kanariekweek. 

http://www.youtube.com/profile_videos?user=walterschaerl

Walter 13

 Walter, hierbij nogmaals onze dank voor de kostbare tijd die U voor dit interview vrijgemaakt heeft. We wensen je van harte nog vele aangename uren tussen je gele kanaries.

 

De interviewer

10:29 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (5) | Tags: stamnummer, wo 026 |  Facebook |