13-05-06

LID: WO 070 - Walter Van de Wiele

¨       Stamnummer WO 070 :

Naam: Van de Wiele Walter

Geboren op: 06 maart 1952

Woonplaats: Adolf Mortelmansstraat 114 - 2160 – Wommelgem         

Gsm: 0474/79.38.74  

Hobby: Gevarieerde soorten vogels kweken waaronder;

Europese vogels: Barmsijs Cabaret – Goudvink – Cini – Kruisbek

Kleurkanaries: Lipochroom Geel – Lipochoom Wit recessief – Satinet Wit Recessief – Isabel Wit

Postuurkanaries: Fife Fancy – Gloster Consort en Gloster Corona  

Aangesloten bij: 

-        Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem : Lid sedert +/-1990

-        Speciaalclub: K.E.V. (Kweekgroepen Europese Vogels) reeds een drietal jaren.

Nestje cabaret barmsijzen
 

We maakten een afspraakje met Walter en stelden hem over zijn hobby enkel vragen. Hieronder vindt u de ongecensureerde spontane antwoorden.

Hoe lang kweek je al vogels Walter? 

Ooo.., Zowat gans mijn leven, van thuis uit leerde ik omgaan met vogels. Vader was ook een fervent vogelliefhebber en heeft zijn kennis plichtgetrouw op mij overgedragen.

Weet je nog met welke vogels je bent zelfstandig beginnen kweken? 

Jawel, dat waren gele kanaries en Noordse barmsijzen hiermee deed ik ervaring op om later ongeveer 15 jaar geleden het wat ernstiger aan te pakken.

Wat was 15 jaar terug de aanzet om het over een andere boeg te gooien? 

Doordat ik me bij V.V.W., onze club, aansloot vergaarde ik nog meer gespecialiseerde kennis. Het bijwonen van voordrachten en vooral ook gesprekken met andere leden van de club verruimde mijn kijk op deze hobby. Zo wou ik ook wel eens aan enkele tentoonstellingen deelnemen om te weten hoe mijn gekweekte vogels beoordeeld zouden worden. Van het één kwam het ander en ik doe dit nu nog altijd met wisselende resultaten! Regelmatig enkele echte Ups maar ook wel eens Downs!

Dat was meteen het antwoord op de volgende vraag! Wanneer ben je beginnen deel te nemen aan tentoonstellingen? Bij benadering dus begin negentiger jaren, da’s al een hele poos!  Wat geeft je het genoegen aan vogels kweken? 

PLEZIER! Ik kan toch niet stilzitten en ik voel me er goed bij wanneer ik die pieterige kleine wezentjes zie opgroeien tot volwassen op kleur zijnde vogels. Dat vind ik een hele belevenis, een klein wonder, waaraan ik graag wat vrije tijd spendeer.

Walter kweekt ook kanaries

Kruisbekken kweken? Hoe kom je erbij? 

Heel simpel! Kruisbekken trokken al een hele tijd mijn aandacht tijdens de bezoeken die ik bracht aan vogelbeurzen.  Maar steeds vond ik de vraagprijzen te hoog om over te gaan tot aanschaf. Tot dat ene zwakke moment zo’n 4 jaren geleden waarop ik een koppel voor een redelijk prijsje op de kop tikte. Later bleek dat het hier waarschijnlijk om gevangen exemplaren ging, tot op heden is het me nog niet gelukt ermee te kweken.

 

Twee jaar terug, 2004, leerde ik Johan Van Ongeval kennen. Deze man heeft al 15 jaar ervaring met het kweken van kruisbekken en verkocht me een stel met mondelinge garantie op een succesvolle kweek. Het ging hier over vogels met eigen kweek garantie! En kijk, anno 2006 mijn eerste kweek met de kruisbek, 4 mooie gezonde jongen vliegen vandaag 08 mei dartel door de kweekbox.

 

Voer je deze vogels iets speciaals,Walter? Speciaals? Neen, alleen wel een aangepaste voeding natuurlijk! Vanaf december verstrek ik zowat alle denkbare dennenzaden die er te krijgen zijn. Ook zorg ik ervoor dat mijn kruisbekken altijd wat te knabbelen hebben, ik strooi kilo’s dennenappels in de volière meestal met takken en al!! Vanaf januari voer ik ze bijna uitsluitend aleppo. 

Aleppoden

Voor de kenners: zaden van de aleppoden of Pinus halepensis met zijn zilverwitte stam. De bast is eerst zilvergrijs, later roodachtig bruin van kleur en heeft diepe groeven. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de Aleppoden ligt rond het oostelijk Middellandsezee bekken: Syrië (Hier ligt ook de stad Aleppo) tot Libanon. Tegenwoordig is deze den in bijna alle landen rondom de Middellandse Zee ingeburgerd, als bosboom of als sierboom. De boom kan een hoogte van 20 m bereiken. De kroon is onregelmatig afgerond. De twijgen zijn lichtgrijs en kaal. De naaldvormige, 6-15 cm lange bladeren zitten paarsgewijs aan korte loten. Aan de tak uiteinden zitten in een groot aantal bijeen de mannelijke kegels. De vrouwelijke kegels zijn klein en tijdens de bestuiving rood. De rijpe kegels hangen aan enkele cm lange stelen. Ze kunnen goed tegen de droogte. Het hout is harsrijk en levert terpentijn.

Bereiding van het kruisbek voer
Je kweekt ook kanaries, leg je er wel eens eieren van bv barmsijzen onder?
 

Neen, niet van de barmsijzen, dat is niet nodig die kweken haast als muizen! Ik moet nu niet overdrijven! Wel gebeurt het dat ik de fife fancy’s gebruik als pleegouders voor een goudvinkenstel waar er wat mis loopt. Omdat ik met de Cini’s, die nieuw op het hok zijn gehaald, nog geen kweekervaring heb is het mogelijk dat de fife kanaries ook hier hulp kunnen brengen. Afwachten dus.

Recessief Witte kanaries

Wat vinden de andere gezinsleden van je hobby, wordt wel eens een handje toegestoken?

 

Mijn Marcelline en onze Christophe helpen vaak met de verzorging van mijn vogels. Dan mag ik zeker aannemen dat ze er positief tegenover staan dat ik vogels kweek. Anders zouden ze dat toch niet doen denk ik. Mocht ik geen hulp krijgen dan zou ik geen vogels meer kunnen houden. Wanneer we bijvoorbeeld eens op vakantie gaan dan neemt onze Christophe de verzorging spontaan op zich. Bij sporadische afwezigheid kan ik gelukkig altijd rekenen op mijn Marcelline. Bij deze gelegenheid dank ik hen beiden daarvoor meteen!

 

Ben je tevreden over je lidmaatschap bij de Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem waar je overigens bestuurslid bent, niet? Zou je iets willen veranderen?

 

In het algemeen ben ik zeker tevreden over onze clubwerking. Dat wil niet zeggen dat we er niet verder werk moeten van maken. Het kan altijd beter, niet? Bestuurslid? Inderdaad, al een hele poos ben ik één van de drijvende krachten achter de schermen. Samen met de andere mensen van het bestuur zorg ik ervoor dat onze club draaiend blijft. Er zijn tegenwoordig maar weinig liefhebbers die zich geroepen voelen om een bestuursfunctie waar te nemen.

Of ik iets zou willen veranderen? Ja! Alleen besef ik dat de oplossing niet voor de hand ligt, Ik wil meer volk (leden) op onze activiteiten! Ik betreur de matige belangstelling daarvoor maar hoe lossen we dat op?

 Is er nog iets dat je kwijt wilt? VERTEL! 

Jazeker! Ik tracht het beleven van mijn hobby zo eenvoudig mogelijk te houden. Aangezien ik naast de vogels nog in andere verenigingen actief ben wordt de beschikbare tijd gedeeld en zo efficiënt mogelijk gebruikt. Een voorbeeld daarvan uit de praktijk;

Mijn kanaries zijn gewend om droog CéDé eivoer met daaronder een beetje Breedmax gemengd aan hun jongen te voederen. En dat geeft geen problemen.

 Geen geheimen

 

Omdat er nogal wat recessieve bij zijn krijgen ze wel op regelmatige basis extra vitaminen A door het drinkwater.

 

De Europese voer ik Universeel paté van Orlux gemixt met CéDé eivoer voor wildzang en ook het voedingssupplement Breedmax. Diepvries pinkies en buffalowormen zijn tijdens de kweek niet weg te denken van het menu.

Uiteraard zijn de aangepaste zadenmengelingen altijd voorradig naast een gevulde drinkfontein.

Als laatste vraag willen we graag van je weten waarom elke vogelhouder of kweker lid moet worden van de Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem? 

Ha, Haaa!!! Hier komt de aap uit de mouw! Wel, ik zal het je eerlijk vertellen.

De mensen van onze club doen er geen doekjes om, ze geven raad aan ieder die hulp zoekt. Beginner, gevorderde en specialist, allen zijn welkom en zullen met raad en daad geholpen worden bij het beleven van hun hobby! Deze openheid waar geen plaats voor geheimen en truckjes is levert op termijn echte vogelliefhebbers deze naam waardig.

 

Walter, bedankt voor de medewerking en dat de kweek verder nog vruchtbaar mag verlopen. Het gaat je familie en je vogels goed!

  De interviewer.         

 

 

15:52 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (4) | Tags: stamnummer, wo 070 |  Facebook |

06-05-06

NIEUWSBRIEF VVW - 3 - 2006

 Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem

NIEUWSBRIEF - 3 - 05 mei 2005

Beste Vogelvrienden,

   Jaarlijkse uitstap 

Bij sommigen is het al lang geleden, voor anderen onder ons nog niet. Vast staat dat we met

 

een bezoek aan “ BOKRIJK “ te Genk,

 

terug in de tijd stappen. In het openluchtmuseum wordt het Vlaanderen van onze voorouders opnieuw tot leven gewekt. U kan er de sfeer van omstreeks 1900 opsnuiven. Boerderijen en woningen tonen hoe mensen vroeger woonden, ambachtslui demonstreren hoe er vroeger gewerkt werd.

 Vanaf dit jaar wordt het op zon- en feestdagen echt te gek. De pastoor geeft u dan een donderpreek, de schoolmeester spelt u de les.... Of u kan gewoon op een bank onder een boom luisteren naar de rondtrekkende fanfare of de kunstenmakers en circusacts bewonderen. En dat is lang niet alles! Wie gaat met ons mee?  We plannen deze daguitstap als volgt; 1.    Datum : zondag 11 juni 20062.    Vertrek : om 8.30 uur op de parking achter café Den Klauwaert te Wommelgem met eigen wagens.3.    Bezoek openluchtmuseum: vanaf +/- 9.30 uur tot 17.00 uur.4.    Proviand voor hongerig magen dien je zelf mee te nemen bijvoorbeeld onder de vorm van een Pick Nick. Een goed alternatief zijn de typische eetgelegenheden op het domein.

5.    Ergens op de terugweg, waar is nog niet bepaald, plannen we een avondetentje. We spreken dit nog nader af.

 De deelnemingsprijs is 15.00 Euro p/p. Hier in zijn begrepen: de toegangsprijs en parkeerkosten voor de wagens, eten en dranken zijn voor eigen rekening.Het budget van de clubkas laat wel de ruimte om tijdens het bezoek een drankje aan te bieden. Vandaar voor het met ons mee reizend gezelschap “ Tourneé Generale “ Om verplaatsing tijdig te kunnen organiseren, verzoeken wij dat deelnemers zich melden bij één van onze bestuursleden. Graag uiterlijk op 05 juni 2006. Uiteraard zijn we die dag sterk afhankelijk van het weer. Mochten de weergoden ons niet al te best gezind zijn voorzie dan aangepaste kledij en breng alvast toch nog een goed humeur mee. We maken er met zijn allen een dag van om lang te herinneren! Clubnieuws 

·       Het huidige internettijdperk verschaft onze club de mogelijkheid om GRATIS te bloggen. 

Voor wie niet zo snel met deze trends mee evolueert een woordje uitleg. Bloggen is niet meer of minder dan gebruikmaken van gratis webruimte die je door middel van een aantal beschikbare voorbeeld vormgevingen kan personaliseren. Uiteraard met beperkingen. De beschikbare ruimte kan je verder opvullen door het posten van tekstjes en afbeeldingen. Indien je dus nuttig Blogt maak je een boodschap aan de wereld kenbaar.

Een van de nadelen is dat maar weinige zoekmachines dit Blog gebeuren degelijk ondersteunen wat het kenbaar maken van je Blogadres belemmerd.

 Toch melden we trots met blijdschap de geboorte van onze V.V.W. Blog op 28 april 2006. Hieronder de hyperlink die ernaar verwijst. 

http://voorkempense-vogelvrienden-wommelgem.skynetblogs.be/

Vanaf nu kan u steeds de laatste nieuwtjes vernemen via dit medium. Graag krijgen we van onze leden wat medewerking door het aanleveren van allerhande nuttige informatie. Het secretariaat verwerkt de gegevens en load ze op de Blog. U kan bijvoorbeeld eens een tekstje inzenden waarop u uzelf voorstelt geïllustreerd met enkele foto’s. Vergeet vooral niet te vermelden wat voor vogels je kweekt!

 

Leden die nog niet over een computer met internetaansluiting beschikken moet zich geen zorgen maken. Onze nieuwsbrief zal hen tijdig alle nodige en nuttig informatie blijven leveren als vanouds.

Jubileum

Onze club heeft trouwe leden! Dhr. Ouderits François is reeds 60 jaar getrouwd met zijn Ilda. Samen vieren ze op 8 juni 2006 hun diamanten huwelijksverjaardag.

Alle mensen van V.V.W. wensen het echtpaar van harte een dikke  PROFICIAT “ en dat ze er nog vele jaren mogen bijdoen in goede gezondheid!  

Wist u dat? De ogen van de uil hebben een perfectie die in het dierenrijk ongeëvenaard is. Men schat dat het gezichtsvermogen van de uil 100 keer beter is dan dat van de mens.

Staafjes en kegeltjes; nacht- en kleurenblindheid De staafjes in het netvlies maken het mogelijk dat we in het donker kunnen zien. Nachtdieren (zoals de uil) hebben veel meer staafjes dan de mens, vandaar hun betere nachtzicht. De lichtgevoeligheid van de staafjes wordt bepaald door de stof rodopsine. Deze stof wordt aangemaakt uit vitamine A. 

Reden te meer om te waken dat recessief witte vogels geen tekort aan vitamine A ondervinden.

  Sportieve groeten,

Het bestuur.

00:22 Gepost door Mvg, het bestuur. in NIEUWSBRIEVEN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-05-06

 LID: WO 100 - Guido Verswijvel

Voorstelling leden van de V.V.W. Op termijn trachten we een korte profielschets van zoveel mogelijk leden te verzamelen. Natuurlijk is iedereen vrij in het meedelen van persoonlijke gegevens. Hierdoor krijgt onze blog bezoeker een beeld van welke vogelliefhebbers hun gading vinden binnen onze club.

   

¨       Stamnummer WO 100 :

 

Mijn Naam:              Verswijvel Guido.

Geboren op            01 mei 1956

Geboorteplaats      Ranst

Woonplaats:             Nijverheidsstraat 32

                               2160 – Wommelgem

                               Gsm: 0473-87 05 09

Hobby:

Kleurkanarie boer met ambitie die onderstaande kleuren kweekt

 Zwart Geel – Zwart Wit – Vetstof Geel ook Ivoor – Agaat Opaal Wit recessief                

Aangesloten bij: -       Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem : Lid sedert   1999-       De Goudvink : lid sedert 1996 -       Kleurkanarieclub Land Van Aalst-       V.v.N.K. Geel
 
 

Voorstelling:

De belangstelling voor dieren in het algemeen is me aangeboren. Van konijnen, witte en zwarte muizen, egels, zoetwatervissen, roodwang schildpadden, sier en reisduiven, cavia’s en wandelende takken nam ik in het verleden de verzorging op mij tot het keerpunt kwam.

Recreatief vogeltjes houden: 1989 – 1994

Deze vogelhobby evolueerde via het stadium van gezelschapsvolière bevolkt door Europese naar de gespecialiseerde kleurkanarie kweek die ik nu fervent beoefenen.

 

Het begon serieus te worden : 1995

Nestcontrole ook op 01-05-2006 

Verwijzing naar Link: Skyblog de verswijvelw : Verswijvel Werenfried - profiel Werenfried Verswijvel (scroll omlaag)

Mooie eitjes ! alles ok

Huidige intensiteit beleving hobby: 2006

Momenteel in de kweek 60 kweekkoppels, 19 koppels naar lipochroom Geel ook ivoor. Tevens 17 koppels voor Agaat Opaal Wit recessief maar ook enkele daarvan voor Agaat Opaal Geel, 1 koppel Agaat Wit recessief, 3 koppels Bruin Geel intensief en 20 koppels voor Zwart Wit en Zwart Geel. 

 

De betrachting om enkele degelijke tentoonstellingvogels bij elkaar te kweken, die op elke wedstrijd kunnen meedingen naar een eventuele medaille of kampioenprijs, zou hiermee bewaarheid moeten worden. Naargelang de gekweekte kwaliteit zal de kweekbezetting evolueren in de één of andere richting.

 

Doelstelling naar de toekomst:

Jaarlijks is het de bedoeling deze 60 koppels terug te dringen tot een 40 tal. Voorlopig is dat er nog niet van gekomen. Ik ambieer de slogan “ Met minder maar beter “. Uitgevoerd in de praktijk moet dit eerst de vogels en daarna het baasje ten goede komen.

Vandaag 5de eitje gelegd

omdat onze altijd verder ontwikkelende kleurkanarie hobby steeds meer en meer een doorgedreven opvolging behoeft wil ik mezelf verder blijven vormen door o.a. het bijwonen van spreekbeurten, lezen van publicaties, onderlinge gegevens uitwisseling met kwekers en vooral de praktijkervaring. Het ligt voor de hand dat uit de praktijk vergaarde kennis met graagte overgebracht wordt op jongeren en beginnende kleur kwekers. Spontane ontstane contacten dienen dus verder te worden onderhouden en nieuwe bronnen aangeboord. De inspanningen daarvoor moeten ononderbroken worden verder gezet zodat onze hobby op de wat langere termijn niet teloor gaat. Hiervoor wil ik me inzetten!  

 Met vriendelijke groet, Guido     

09:23 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (6) | Tags: stamnummer, wo 100 |  Facebook |