13-05-06

LID: WO 070 - Walter Van de Wiele

¨       Stamnummer WO 070 :

Naam: Van de Wiele Walter

Geboren op: 06 maart 1952

Woonplaats: Adolf Mortelmansstraat 114 - 2160 – Wommelgem         

Gsm: 0474/79.38.74  

Hobby: Gevarieerde soorten vogels kweken waaronder;

Europese vogels: Barmsijs Cabaret – Goudvink – Cini – Kruisbek

Kleurkanaries: Lipochroom Geel – Lipochoom Wit recessief – Satinet Wit Recessief – Isabel Wit

Postuurkanaries: Fife Fancy – Gloster Consort en Gloster Corona  

Aangesloten bij: 

-        Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem : Lid sedert +/-1990

-        Speciaalclub: K.E.V. (Kweekgroepen Europese Vogels) reeds een drietal jaren.

Nestje cabaret barmsijzen
 

We maakten een afspraakje met Walter en stelden hem over zijn hobby enkel vragen. Hieronder vindt u de ongecensureerde spontane antwoorden.

Hoe lang kweek je al vogels Walter? 

Ooo.., Zowat gans mijn leven, van thuis uit leerde ik omgaan met vogels. Vader was ook een fervent vogelliefhebber en heeft zijn kennis plichtgetrouw op mij overgedragen.

Weet je nog met welke vogels je bent zelfstandig beginnen kweken? 

Jawel, dat waren gele kanaries en Noordse barmsijzen hiermee deed ik ervaring op om later ongeveer 15 jaar geleden het wat ernstiger aan te pakken.

Wat was 15 jaar terug de aanzet om het over een andere boeg te gooien? 

Doordat ik me bij V.V.W., onze club, aansloot vergaarde ik nog meer gespecialiseerde kennis. Het bijwonen van voordrachten en vooral ook gesprekken met andere leden van de club verruimde mijn kijk op deze hobby. Zo wou ik ook wel eens aan enkele tentoonstellingen deelnemen om te weten hoe mijn gekweekte vogels beoordeeld zouden worden. Van het één kwam het ander en ik doe dit nu nog altijd met wisselende resultaten! Regelmatig enkele echte Ups maar ook wel eens Downs!

Dat was meteen het antwoord op de volgende vraag! Wanneer ben je beginnen deel te nemen aan tentoonstellingen? Bij benadering dus begin negentiger jaren, da’s al een hele poos!  Wat geeft je het genoegen aan vogels kweken? 

PLEZIER! Ik kan toch niet stilzitten en ik voel me er goed bij wanneer ik die pieterige kleine wezentjes zie opgroeien tot volwassen op kleur zijnde vogels. Dat vind ik een hele belevenis, een klein wonder, waaraan ik graag wat vrije tijd spendeer.

Walter kweekt ook kanaries

Kruisbekken kweken? Hoe kom je erbij? 

Heel simpel! Kruisbekken trokken al een hele tijd mijn aandacht tijdens de bezoeken die ik bracht aan vogelbeurzen.  Maar steeds vond ik de vraagprijzen te hoog om over te gaan tot aanschaf. Tot dat ene zwakke moment zo’n 4 jaren geleden waarop ik een koppel voor een redelijk prijsje op de kop tikte. Later bleek dat het hier waarschijnlijk om gevangen exemplaren ging, tot op heden is het me nog niet gelukt ermee te kweken.

 

Twee jaar terug, 2004, leerde ik Johan Van Ongeval kennen. Deze man heeft al 15 jaar ervaring met het kweken van kruisbekken en verkocht me een stel met mondelinge garantie op een succesvolle kweek. Het ging hier over vogels met eigen kweek garantie! En kijk, anno 2006 mijn eerste kweek met de kruisbek, 4 mooie gezonde jongen vliegen vandaag 08 mei dartel door de kweekbox.

 

Voer je deze vogels iets speciaals,Walter? Speciaals? Neen, alleen wel een aangepaste voeding natuurlijk! Vanaf december verstrek ik zowat alle denkbare dennenzaden die er te krijgen zijn. Ook zorg ik ervoor dat mijn kruisbekken altijd wat te knabbelen hebben, ik strooi kilo’s dennenappels in de volière meestal met takken en al!! Vanaf januari voer ik ze bijna uitsluitend aleppo. 

Aleppoden

Voor de kenners: zaden van de aleppoden of Pinus halepensis met zijn zilverwitte stam. De bast is eerst zilvergrijs, later roodachtig bruin van kleur en heeft diepe groeven. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de Aleppoden ligt rond het oostelijk Middellandsezee bekken: Syrië (Hier ligt ook de stad Aleppo) tot Libanon. Tegenwoordig is deze den in bijna alle landen rondom de Middellandse Zee ingeburgerd, als bosboom of als sierboom. De boom kan een hoogte van 20 m bereiken. De kroon is onregelmatig afgerond. De twijgen zijn lichtgrijs en kaal. De naaldvormige, 6-15 cm lange bladeren zitten paarsgewijs aan korte loten. Aan de tak uiteinden zitten in een groot aantal bijeen de mannelijke kegels. De vrouwelijke kegels zijn klein en tijdens de bestuiving rood. De rijpe kegels hangen aan enkele cm lange stelen. Ze kunnen goed tegen de droogte. Het hout is harsrijk en levert terpentijn.

Bereiding van het kruisbek voer
Je kweekt ook kanaries, leg je er wel eens eieren van bv barmsijzen onder?
 

Neen, niet van de barmsijzen, dat is niet nodig die kweken haast als muizen! Ik moet nu niet overdrijven! Wel gebeurt het dat ik de fife fancy’s gebruik als pleegouders voor een goudvinkenstel waar er wat mis loopt. Omdat ik met de Cini’s, die nieuw op het hok zijn gehaald, nog geen kweekervaring heb is het mogelijk dat de fife kanaries ook hier hulp kunnen brengen. Afwachten dus.

Recessief Witte kanaries

Wat vinden de andere gezinsleden van je hobby, wordt wel eens een handje toegestoken?

 

Mijn Marcelline en onze Christophe helpen vaak met de verzorging van mijn vogels. Dan mag ik zeker aannemen dat ze er positief tegenover staan dat ik vogels kweek. Anders zouden ze dat toch niet doen denk ik. Mocht ik geen hulp krijgen dan zou ik geen vogels meer kunnen houden. Wanneer we bijvoorbeeld eens op vakantie gaan dan neemt onze Christophe de verzorging spontaan op zich. Bij sporadische afwezigheid kan ik gelukkig altijd rekenen op mijn Marcelline. Bij deze gelegenheid dank ik hen beiden daarvoor meteen!

 

Ben je tevreden over je lidmaatschap bij de Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem waar je overigens bestuurslid bent, niet? Zou je iets willen veranderen?

 

In het algemeen ben ik zeker tevreden over onze clubwerking. Dat wil niet zeggen dat we er niet verder werk moeten van maken. Het kan altijd beter, niet? Bestuurslid? Inderdaad, al een hele poos ben ik één van de drijvende krachten achter de schermen. Samen met de andere mensen van het bestuur zorg ik ervoor dat onze club draaiend blijft. Er zijn tegenwoordig maar weinig liefhebbers die zich geroepen voelen om een bestuursfunctie waar te nemen.

Of ik iets zou willen veranderen? Ja! Alleen besef ik dat de oplossing niet voor de hand ligt, Ik wil meer volk (leden) op onze activiteiten! Ik betreur de matige belangstelling daarvoor maar hoe lossen we dat op?

 Is er nog iets dat je kwijt wilt? VERTEL! 

Jazeker! Ik tracht het beleven van mijn hobby zo eenvoudig mogelijk te houden. Aangezien ik naast de vogels nog in andere verenigingen actief ben wordt de beschikbare tijd gedeeld en zo efficiënt mogelijk gebruikt. Een voorbeeld daarvan uit de praktijk;

Mijn kanaries zijn gewend om droog CéDé eivoer met daaronder een beetje Breedmax gemengd aan hun jongen te voederen. En dat geeft geen problemen.

 Geen geheimen

 

Omdat er nogal wat recessieve bij zijn krijgen ze wel op regelmatige basis extra vitaminen A door het drinkwater.

 

De Europese voer ik Universeel paté van Orlux gemixt met CéDé eivoer voor wildzang en ook het voedingssupplement Breedmax. Diepvries pinkies en buffalowormen zijn tijdens de kweek niet weg te denken van het menu.

Uiteraard zijn de aangepaste zadenmengelingen altijd voorradig naast een gevulde drinkfontein.

Als laatste vraag willen we graag van je weten waarom elke vogelhouder of kweker lid moet worden van de Voorkempense Vogelvrienden Wommelgem? 

Ha, Haaa!!! Hier komt de aap uit de mouw! Wel, ik zal het je eerlijk vertellen.

De mensen van onze club doen er geen doekjes om, ze geven raad aan ieder die hulp zoekt. Beginner, gevorderde en specialist, allen zijn welkom en zullen met raad en daad geholpen worden bij het beleven van hun hobby! Deze openheid waar geen plaats voor geheimen en truckjes is levert op termijn echte vogelliefhebbers deze naam waardig.

 

Walter, bedankt voor de medewerking en dat de kweek verder nog vruchtbaar mag verlopen. Het gaat je familie en je vogels goed!

  De interviewer.         

 

 

15:52 Gepost door Mvg, het bestuur. in Leden - kwekers | Permalink | Commentaren (4) | Tags: stamnummer, wo 070 |  Facebook |

Commentaren

stamnummer wo 070 Knap intervieuw. Dit verdient navolging.

Gepost door: Vos François | 26-05-06

KANDIDATEN gezocht! Wie zal het volgende slachtoffer worden? Zijn er kandidaten?
Mvg, Guido

Gepost door: Guido | 30-05-06

kandidaat gevonden Er kan altijd een datum afgesproken worden.

Gepost door: Vos François | 01-06-06

re de wijn staat al koud Guido

Gepost door: walter | 29-01-07

De commentaren zijn gesloten.